Почетна > Бизнис
Бизнис

Цене нафте у успону уочи одлуке ФЕД-а и пада залиха у САД

Цене нафте су кренуле данас узлазном путањом услед очекиваног пораста потражње због већег пада америчких залиха него што се предвиђало и у ишчекивању новог повећања референтне камате Федералних резерви (ФЕД).
Foto: Pixabay/IADE-Michoko

Међународно референтна цена нафте Брент порасла је за 1,53 посто на 96,10 долара по барелу у односу на цену на затварању од 94,65 долара на претходној трговачкој сесији, према подацима са портала oilprice.com у 17,59 часова по нашем времену.

Америчка WTI нафта је ојачала за 1,74 процента на 89,91 долара по барелу, након што је јуче закључила трговање на нивоу од 88,37 долара за барел.

Главни покретач раста цена био је процењени значајан пад залиха сирове нафте у САД.

Наиме, амерички институт за нафту објавио је касно синоћ да су залихе нафте у САД опале за 6,53 милиона барела наспрам тржишних очекивања да ће бити повећане за 267.000 барела.

Снажан пад залиха наговештава скок потражње за овом сировином у САД.

Позитивне прогнозе светски релевантних организација о опоравку потражње такође су подстакле оптимизам на тржишту.

Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) у свом извештају „Глобални изгледи тржишта нафте до 2045“, објављеном у понедељак, предвиђа да ће светска потражња за нафтом порасти за више од 10 посто до 2027. године и за више од 13 процената до 2045. у односу на 2021. годину.

Насупрот томе, Међународна агенција за енергију (ИЕА) прогнозирала је да ће потражња за нафтом достићи врхунац средином 2030-их на 103 милиона барела дневно. ИЕА је у свом октобарском извештају о тржишту нафте проценила да ће светска тражња за нафтом у просеку износити 101,3 милиона барела дневно 2023.

Расту цена „црног злата“ допринело је и слабљење америчког долара уочи састанка ФЕД-а на којем се очекује одлука о даљем поповећању референтне каматне стопе за 75 базних поена.

Слабљење долара омогућава инвеститорима који поседују друге валуте да по нижем курсу набаве доларе за плаћање набавке нафте.

Уједињени Арапски Емирати планирају улагање у руску технологију

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке