Почетна > Бизнис
Бизнис

Цена сирове нафте скочила за 4,6 одсто након одлуке С. Арабије

Цена сирове нафте скочила је данас за 4,6 одсто, на скоро 75 долара за барел, након одлуке Саудијске Арабије да од јула додатно смањи производњу нафте за још милион барела дневно.
Фото: Pixabay/SatyaPrem

Ријад је овај потез назвао „саудијска бомбона“, а на основу њега ће Саудијска Арабија од јула производити девет милиона барела нафте дневно, што је близу процењеног обима руске производње у јулу, преносе РИА Нопвости.

Ову одлуку су Саудијци донели као корак из предострожности да би подржали напоре алијансе ОПЕК+ у циљу постизања стабилности на тржишту са нафтом.

Цена сирове нафте се након овог изненађења мало стабилизовала, а према подацима са берзи, у овом тренутку се продаје по 73,865 долара за барел.

На састанаку земаља ОПЕК+ договорено је да ће ова организација уместо досадашњих 41,856 милиона барела дневно почев од следеће године смањити производњу за скоро 1,4 милиона барела на дневом нивоу.

ОПЕК+ (Организација земаља извозница нафте и савезника), на челу са Русијом, прозводи око 40 одсто светске сирове нафте, што значи да политичке одлуке те организације могу имати велики утицај на цене нафте.

Godišnja plata od 100.000 dolara u Njujorku, posle odbitaka, ispadne 36.000

Преузмите андроид апликацију.