Почетна > Бизнис
Бизнис

Цена руде гвожђа пробила ниво од 150 долара по тони

Цена руде гвожђа је премашила ниво од 150 долара по тони, пошто је Кина померила рок домаћој гигантској индустрији челика за пет година да почне са смањењем емисије угљеника, дајући приоритет економском расту.
Фото: Pexels/Anamul Rezwan

Емисије угљеника из кинеског огромног и високо загађујућег сектора челика требало би да достигну врхунац 2030, док је ранији рок био 2025. године, наводи се у саопштењу владе објављеном у понедељак, извештава „Блумберг“.

То је, према оцени њујоршке агенције, сигнал да власти поново калибрирају климатску стратегију у светлу прошлогодишњих скокова цена сировина, и да припремају снажније подстицаје привредним секторима који су угљенично интензивнији.

Инвеститори одмеравају колике ће подстицаје власти обезбедити за стабилизацију кинеске економије која је почела да успорава.

Већа грађевинска активност по правилу подразумева већу производњу челика, што заузврат јача потражњу за рудом гвожђа, а то значи и већу емисију гасова са ефектом стаклене баште, додаје се у тексту.

Производња челика учествује са око 15 посто у кинеској емисији угљеника.

Руда гвожђа, која је сировина за производњу челика, опоравила се након пада у новембру испод 100 долара по тони, услед очекиваног стабилнијег раста у 2022.

Пекинг је већ предузео низ мера, укључујући смањење каматних стопа и убрзање инфраструктурних пројеката, како би стабилизовао економију коју је уздрмао колапс водећих компанија на тржишту некретнина и нови таласи пандемије.

Одлагање рока за реализацију климатских циљева у индустрији челика поклапа се са недавном реториком Пекинга о уравнотежењу зелених циљева са другим економским циљевима. Председник Си Ђинпинг је рекао прошлог месеца да климатски циљеви не би требало да угрозе испоруке производа који „обезбеђују нормалан живот становништва“, наводи „Блумберг“.


Nafta potonula na 91 dolar uoči nastavka pregovora između SAD i Irana

 

Преузмите андроид апликацију.