Početna > Život i stil
Život i stil

Čaj od koprive je jedno od onih pića koje nudi brojne zdravstvene prednosti

Čaj od koprive je jedno od onih pića koje nudi brojne zdravstvene prednosti. Pije se vekovima, a veruje se da potiče iz Kine.
Foto: Pixabay/congerdesign

Priprema se tako što se listovi biljke potapaju u vrelu vodu, a što se duže kuva, ukus će biti intenzivniji.

Možete ga napraviti od svežeg ili osušenog lišća, a zanimljivo je da ga možete koristiti i kao prilog, u supama ili čorbi.

Osim što je nutritivno bogat, gde 100 grama sadrži približno 3 grama proteina i 6,1 gram vlakana, bogat je vitaminom K, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i drugim.

Čaj od koprive ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći kod upalnih poremećaja i smanjiti simptome stanja kao što su ekcem, artritis i psorijaza.

Takođe sadrži visok nivo antioksidanata, koji pomažu u zaštiti naših ćelija od oštećenja i mogu smanjiti rizik od određenih bolesti, kao što su bolesti srca i neki oblici raka.

Kopriva sadrži brojne vitamine i minerale koji pomažu u održavanju jakih i zdravih kostiju, uključujući kalcijum, magnezijum, fosfor, cink i vitamin K.

Takođe sadrže visok nivo bora, koji pomaže u održavanju zdravog nivoa kalcijuma u ​​telu i može pomoći u prevenciji osteoporoze.

Pored toga, kopriva je prirodni antihistaminik i ima antiinflamatorna i antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u lečenju kožnih oboljenja kao što su akne, koprivnjača i ekcem.

Takođe je utvrđeno da antiinflamatorna, antitumorska i antivirusna svojstva koprive pomažu u ublažavanju simptoma benigne hiperplazije prostate.

Pored toga, kopriva je prirodni antihistaminik i ima antiinflamatorna i antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u lečenju kožnih oboljenja kao što su akne, koprivnjača i ekcem.

Takođe je utvrđeno da antiinflamatorna, antitumorska i antivirusna svojstva koprive pomažu u ublažavanju simptoma benigne hiperplazije prostate.

Studija Univerziteta Plimut otkrila je da kopriva može smanjiti bol i invaliditet kod ljudi sa osteoartritisom.

Utvrđeno je da kopriva poboljšava nivo šećera u krvi povećanjem insulina u telu.

Neka istraživanja su pokazala da redovna konzumacija čaja od koprive može pomoći u smanjenju krvnog pritiska.

Međutim, čaj od koprive možda nije pogodan za one koji uzimaju lekove protiv visokog krvnog pritiska ili dijabetesa, za osobe sa oboljenjem bubrega ili bilo kojim poremećajem zgrušavanja krvi.

Uvek proverite sa svojim lekarom pre upotrebe čaja od koprive da biste bili sigurni da je bezbedan za vas.

Ključ oralnog zdravlja: Kako mali trik može značajno poboljšati zdravlje vaših zuba

Preuzmite android aplikaciju.