Početna > Sport > Fudbal
Srbija Fudbal

Čačak postaje centar ženskog fudbala u Srbiji

Dok je ženski fudbal u svetu veoma zastupljen i kod nas se dosta radi na njegovoj popularizaciji. U Čačku se sve više devojčica interesuje za taj sport.
Foto: Unsplash/Jeffrey F. Lin

Na treninzima i turnirima ove mlade Čačanke već imaju iskustva. Ističu da rado odmeravaju snage sa dečacima, da dokažu da pođednako dobro igraju fudbal.

„Treniram već oko pet godina, prvo sam krenula sa dečacima pa sam sad prešla u ženski klub. Pa, predstavlja mi rekreaciju i zabavu“, rekla je Višnja Savićević iz Gornjeg Milanovca.

„Treniranje fudbala mi znači da se bavim sportom i da trčim, da ne sedim za igricama nego da se samo krećem“, dodaje Lena Čolović iz Čačka.

Njena sunarodnica Ivona Tanasković dodaje:

„Mnogo mi znači što treniram i volela bih da i ovi veći i mlađi, kako se zove, da treniraju. I idem na utakmice i turnire.“

Na travnatom terenu daju sve od sebe, ali su imale priliku i da se dokažu pred fudbalskim stručnjacima na selektivnim utakmicama.

„Gledajući unazad bar desetak godina ženski fudbal ide napred i napred i bolje i bolje i sve više i više ima klubova, a što je ovako zanimljivo zapadni region prednjači u broju klubova. Tu je naravno i Čačak i ovaj, te devojčice jako lepo rade, treniraju“, navodi Slavka Kanjevac Pašti, selektorka zapadne Srbije.

Afirmaciji ženskog fudbala doprinelo je otvaranje besplatne škole, pa je među stativama i na terenu u Čačku, u sportskim dresovima sve više devojčica.

„Mislim da i trenutni ovaj rezultat, tj. momenat u kojem je ženska reprezentacija fudbala pokazuje da i tu zaista postoji puno prostora, puno talenta, da samo treba da se radi, tako da smatram, mislim, negde verujemo da će se one plasirati na to Svetsko prvenstvo i da će prosto devojčicama biti uzor i primer da se priključe i da napravimo još veću brojnost i masovnost“, rekla je Jelena Pavićević, koordinator Instituta za ženski sport.

Uz dobre rezultate na aktuelnim turnirima iz čačanskog ženskog fudbalskog kluba očekuju i da će neke od ovih devojčica uskoro zaigrati u selekcijama Srbije.

Vlahović piše istoriju, ruši rekorde Stankovića i Mijatovića

Preuzmite android aplikaciju.