Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Булевар ослобођења – део града који никада не спава (ВИДЕО)

Булевар ослобођења је једна од најдужих и најпрометнијих улица у Новом Саду. Као жила куцавица града, често је посматран као део за себе и за разлику од других улица у Новом Саду може се рећи да се овај Булевар посебно издваја од других.

Ова „неформална“ градска четврт, самопрозвана пре свега међу становницима Новог Сада, простире се од Железничке станице до Моста слободе, односно од Булевара Јаше Томића до Улице Народног фронта.

Најпознатији булевар у Новом Саду
Фото: Градске инфо

Да је овај Булевар најпознатији булевар у Новом Саду сведоче његови житељи и сви они који Нови Сад посете бар једном у животу. Неминован је да се њиме прође, за све становнике, путнике, ђаке и запослене…

Настао је још седамдесетих година прошлога века, а у етапама се градио и попримао полако данашњи изглед.

Булевар ослобођења постао је званично 1991. године, а пре тога је носио назив Булевар 23. октобра.

Дужина Булевара ослобођења износи 2700 метара, у најширем делу широк је 50 метара и има 6 коловозних трака, односно по три у сваком смеру, бицклистичку и пешачку стазу.

Фото: Градске инфо

Од јуна до августа ове године, уз помоћ Покрајинске владе и Града Новог Сада извршена је реконструкција коловоза на Булевару ослобођења. Реконструкција пута урађена је после више од пола века.

Комплетна реконструкција једне од најпрометнијих улица у Новом Саду завршена је пре нешто више од две недеље, а тренутни изглед коловоза може да се уочи са новонасталих фотографија. У току реконструисања Булевара ослобођења грађани су могли да увек користе један део Булевара јер су се радови вршили фазно. Месец дана пре почетка радова, Јавно комунално предузеће „Паркинг сервис“ извршило је и реконструкцију паркиралишта на Булевару ослобођења, те је тако сем пресвученог асфалта дуж читавог Булевара, пресвучена и места за паркирање са десне и леве стране Булевара.

Фото: Градске инфо

Булевар због своје дужине пресеца многе познате новосадске улице од Булевара краља Петра, Новосадског сајма, Павла Папа, Народног фронта, Футошке, итд.

На Булевару ослобођења су смештени многи трговински и угоститељски објекти, пословнице предузећа, седишта фирми, али и Футошка пијаца, један од улаза на Лимански парк, излаз на железничку станицу и много другога.

Фото: Градске инфо
Булевар ослобођења – део града који никада не спава

Булевар ослобођења је често синоним и за део града који никада не спава. Млађе становништво зна да, када се на ову страну запути, било да су касни сати или рано јутро, увек ће некога срести и видети неки објекат који ради 24 часа. Током дана у овом делу града је велика гужва, што од аутомобила, што од људи.

На Булевару ослобођења налазе се неки од најпознатијих угоститељаких локала у граду, седишта многих државних предузећа попут зграде Електровојводине, просторија Националне службе за запошљавање, зграда Прекршајног суда у Новом Саду, Јавно предузеће „Србијагас“, зграда Нафтне индустрије Србије, зграда Основног суда у Новом Саду, зграда Агровојводине, али и бивша зграда новинског листа „Дневник“, зграде два кинеска центра – „Елефант“ и „Панда“, тржни центар „Меркатор“ и трећи највећи тржни центар у Србији, а до пре коју годину и највећи, „Променада“.

Фото: Градске инфо

Поред свега овога, Булевар има и част да се са његове стране улази на један од четири улаза у Лимански парк, да гледа на део стадиона „Карађорђе“ и има улаз на најпопуларнију новосадску пијацу, Футошку пијацу.

Фото: Градске инфо

Преко пута Футошке пијаце, у Улици Огњена Прице, а за многе на Булевару ослобођења, налази се и Школа за основно образовање и васпитање одраслих „Свети Сава“. Ово је једина, овог типа институција, у непосредној близини Булевара ослобођења.

На Булевару ослобођења нема вртића и других школа, али у улицама које су паралелне или избијају на Булевар, може се пронаћи нешто од тога.

У зградама на самом Булевару пружа се много места за становање. Многе зграде су настале одмах након настанка и Булевара, специфичног су изгледа и истичу се по великом броју спратова. С тога није непознато, да уколико тражите стан, врло вероватно ћете скоро увек набасати на велики број огласа из урпаво ове „несуђене“ новосадске четврти.


Sajlovo – gradska četvrt poznata još i kao „Donje Sajlovo“ (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.