Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Сајлово – градска четврт позната још и као „Доње Сајлово“ (ВИДЕО)

Сајлово је градсака четврт у Новом Саду чија историја датира још из 13. века. Иако је Сајлово данашњи изглед почело да поприма тек крајем 20. века, у историји је било део града које се звало Исаилово.

У Исаилово су се поред Сајлова, налазиле још две градске четврти, Авијатичарско насеље и Југовићево. По Исаилову је ова градска четврт и добила име, а позната је још и као „Доње Сајлово„.

Фото: Градске инфо
Сајлово – крај који представља границу између градског и приградског дела

Сајлово је градска четврт која се налази поред градске четврти Југовићево, Индустријске зоне Југ, као и насеља Ветерник, Футог и Руменка. Омеђено је улицама Доње Сајлово, Руменачки пут и границама према Ветернику и Футогу.

Ова четврт налази се скоро на ободу града, а након ње следи Руменка, Ветерник и Футог, што чини да је Сајлово последња градска четврт са те стране.

Иако је урбанизација почела релативно касно, крајем прошлога века, Сајлово је место где се тај процес и даље дешава. Најурбанији делови Сајлова смештени су уз границу са градском четврти Југовићево.

Фото: Градске инфо

У новембру 2022. године званично је отворен први државни вртић у овом кварту. Вртић „Плава звезда“ има просторе за рад са децом, објекте за игру и салу за физичко васпитање. Становницима овог дела града изградња овог вртића, чија површина броји 3708 метара квадратних, умного значи јер немају потребу више да воде своје малишане у вртиће на околним квартовима.

Фото: Градске инфо

У истој, 2022. години Сајлово је, неколико месеци пре вртића, добило и нови објекат за месну заједницу. Нови објекат је вишенаменски, а због своје квадратуре, као и изгледа, овде се сместила и пошта, амбуланта, као и дом пензионера.

Фото: Градске инфо

У центру Сајлова, између новог вртића и нове зграде месне заједнице, планирана је и изградња православног храма. Градња свих битнијих објеката за живот могла би додатно оживети овај крај и учинити га пожељнијим местом. С обзиром да је изузет од града и буке која је честа у центру Новог Сада, Сајлово би кроз деценију могло постати идеално место за живот.

У том делу решена је и водоводна и канализациона мрежа, а велики број приватних објеката сместио се у источни део Сајлова који се налази у правцу града.

Фото: Градске инфо

На самом ободу између Сајлова и Авијатичарског насеља налази се и Градско гробље које датира из 1974. године.

Фото: Градске инфо

Jugovićevo – kraj koji je sinonim za „bezbednost“ (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.