Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Будите се уморни? Ово су могући разлози

Неки људи воле јутро и одмах скачу из кревета пуни енергије, док други не раде тако. И без обзира на то да ли сте јутарња особа, можда се питате зашто се ујутро будите уморни чак и након што се довољно наспавате.
Фото: Pixabay/Olichel

Стручњак за спавање открио је неколико потенцијалних разлога, као и савете како да их превазиђете.

Имате инерцију спавања

Стручњак за спавање и клинички психолог Робин МацФарлане објашњава да је инерција спавања прелазно стање између будности и сна, које карактеришу смањене перформансе, будност и жеља да се врате у сан, и тврди да је то нешто са чим се многи људи заправо суочавају. Док код неких инерција спавања траје само неколико минута, други је осећају дуже. Вриједи провјерити колико вам то обично траје, како бисте ујутро себи задали задатке који су психички мало мање захтјевни, преноси Вечерњи.хр. „Нормално је да се неки људи не осећају добро када се први пут пробуде. Биће као ‘зомбији’ 20 минута, без обзира да ли су спавали 12 сати или 2 сата. Чини се да буђење усред РЕМ фазе или фаза спавања спорог таласа погоршава инерцију сна и доводи до јутарње мрзовоље“, каже стручњак.

Не придржавајте се распореда спавања

Ваше тело ће ценити ако идете на спавање и будите се сваки дан у исто време. Ако идете у кревет у 22 сата једне ноћи и 1 ујутро следеће, збунићете свој унутрашњи сат и циркадијални ритам вашег тела, што може довести до поспаности након буђења. Добар савет је да подесите аларм сат времена пре него што планирате да одете у кревет, како бисте се смирили и опустили пре спавања.

Квалитет вашег сна је лош

Само зато што сте провели 9 сати у кревету, не значи да сте чврсто спавали све то време. Ако се често будите у сред ноћи због, на пример, хркања партнера или одласка у тоалет, нећете проводити у дубоком сну онолико времена колико би требало за квалитетан одмор, па није необично да пробуди се уморан ујутру.

Пијете алкохол пре спавања

Истраживања су показала да алкохол пре спавања може пореметити фазе дубоког сна изазивајући више буђења током ноћи. Међутим, никотин и кофеин такође утичу на количину дубоког сна. Стручњак саветује да смањите унос алкохола и никотина пре спавања, ако желите квалитетан сан.

Спавате премало или превише

Ако се пробудите уморни, то такође може бити знак да сте ноћ раније спавали премало или превише. Свакоме је потребна различита количина сна да би се осећала најбоље, али седам до девет сати би требало да буде здрав распон за већину одраслих.

Evo koliko vode treba da pijete dnevno da biste povećali mišićnu masu

Преузмите андроид апликацију.