Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ево колико воде треба да пијете дневно да бисте повећали мишићну масу

Вода је један од најбољих савезника за повећање величине мишића, тонуса и снаге. Осим што подмазује зглобове и контролише телесну температуру, такође преноси хранљиве материје у све делове тела, укључујући и мишићно-скелетни систем, и снабдева тело енергијом.
Фото: Pixabay/926663
Предности хидратације

Пре свега, важно је разумети да је хидратација неопходна за наше тело уопште, а не само за раст мишића. Вода одржава све системе и органе у равнотежи, укључујући срце, мозак, плућа, бубреге и мишиће.

Чак и мало смањење удела воде у телу од само два одсто може резултирати благим смањењем мозга, што нарушава ментални фокус и моторичку координацију.

Један од најчешћих знакова благе дехидрације је умор. Како вам вода помаже да добијете мишиће? Истраживања су показала да вода за пиће може помоћи у губитку тежине јер природно подстиче метаболизам и потискује апетит.

Вода такође игра кључну улогу у повећању мишићне масе јер преноси хранљиве материје до протеинских и гликогенских структура, главних извора енергије у телу.

Ово омогућава бољу слободу кретања, али и помаже у изградњи мишића. Колико воде треба конзумирати дневно за повећање мишићне масе?

Амерички савет за вежбање препоручује да пијете 500 до 600 милилитара воде, обично два или три сата пре тренинга.

Такође, савет је да се узима 230 милилитара непосредно пре тренинга и још 200 до 300 милилитара на сваких 10 до 20 минута током тренинга.

Поред тога, саветује се да попијете 230 милилитара воде најкасније 30 минута након тренинга. Поред тога, за сваки килограм телесне тежине изгубљен током тренинга, требало би да попијете између 900 милилитара и 1,4 литара воде.

Lista voća koje sadrži najviše šećera, ako ste na dijeti, pazite šta birate

Преузмите андроид апликацију.