Trešnje su stigle na pijace, ali morate biti obazrivi kada ih konzumirate…
Trešnje su toliko korisne da praktično nema direktnih kontraindikacija. Ali to nije razlog da se prejedate od jutra do večeri.
Prvo, ako jedete trešnje za doručak na prazan stomak, možete zaraditi nadimanje. Drugi neželjeni efekat je moguća dijareja.
Drugo, oni koji imaju sklonost ka dijabetesu i povišenom šećeru u krvi treba da budu oprezni sa trešnjama. U ovom slučaju, trešnje se mogu jesti ne više od 100 grama dnevno.
Treće, trešnje su kontraindikovane za opstrukciju creva, kaže endokrinolog Elena Sjurakšina. Da bi bilo što manje „nuspojava“ od trešanja, čak i zdrava osoba treba da se ograniči na porciju bobica od 300-400 grama dnevno i da ih jede polako, jednu po jednu. Trešnje je najbolje jesti kao desert, 30-40 minuta nakon jela.
Koristi od konzumiranja trešanja:
-Korisne su za varenje zbog velike količine vlakana;
-Pomaže kod peptičnog čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu;
-Sadrži puno kalijuma, pa je koristan za kardiovaskularne bolesti i hipertenziju; pomaže u normalizaciji nivoa holesterola;
-Pomaže da se oslobodite edema;
-Smanjuje verovatnoću stvaranja krvnih ugrušaka zbog kumarina i oksikumarina u sastavu;
-Korisno za nervni sistem – u trešnjama ima puno vitamina B;
-Pomaže da se oslobodite nesanice zbog sadržaja melanina.
Preuzmite android aplikaciju.