Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Будисава је Нови Сад

Будисава је најмлађе село у Шајкашкој, позиционирано на 20 км од града, на путу између Каћа и Титела.
Фото: Градске инфо

Занимљивост која можда и није толико позната јесте да је Будисава прављена да буде мађарско село.

Како би се одржала равнотежа у друштву и ни једна национална заједница не би постала бројнија, а самим тим се и одлучила на, не дај Боже, неку идеју самосталности, власт је одлучила да спречи масовно насељавање Срба на овом подручју тако што ће направити село у коме ће населити искључиво Мађаре.

Ковиљ је Нови Сад (ФОТО)

Крајем 19. века Ковиљчани су смислили да део државног земљишта, који није био добро испарцелисан и искоришћен, продају.

Када је у дневним новинама освануо оглас за продају великог комада земље, Јанош Ханкоњи је тај оглас проследио аустроугарској влади и предложио да се на подручју густо насељене шуме направи село.

Међутим, финансијска ситуација није била толико сјајна па су уз Мађаре приликом колонизације пристигли и Немци. Мађари су у знак захвалности председнику аустроугарске владе Калману Тиси село назвали Село Тисе Калмана, док су га Немци звали Шумско ново село.
Фото: Градске инфо

По акту о дозволи да се гради село, једна половина становника морала је бити мађарске, а друга половина Немачке националности, док су сви становници заједно још дуго враћали дугове утрошене за изградњу села.

Мултикултуралност којом Будисава и данас одише, своје корене вуче још из далеке прошлости када су у слози живели Немци, Мађари и Срби. У то доба, комшија се пре свега мерио на основу своје људскости, а не националности.

О блиским односима припадника различитих народа сведочи и близина цркава распрострањених по селу. Католичка, Реформатска и Православна црква и даље сведоче о мултикултуралности овог места, док је Евангелистичка црква, која је некада такође красила равницу Будисаве, срушена 1946. године након завршетка Другог светског рата.
Фото: Градске инфо

Испред Католичке цркве налази се ”Турул”, односно споменик митске птице, подигнут у част палих бораца и несталих Мађара у Првом светском рату, док се испред месне заједнице налази Споменик палим борцима у Народноослободилачкој борби, подигнут у сећање на 22. октобар, тачније дан када је ослобођено село.

Школско двориште основне школе ”Иво Андрић” крије најлепше успомене свих оних који су овде одрастали. Родитељи, али и њихова деца често су имали исте учитеље, те када је млађима потребна помоћ око домаћег задатка увек имају адекватну помоћ.

Лето отвара нове могућности, те се сви млади сјате у оближњи парк, место на коме највише воле да се расхладе уз неко ледено пиће и добро друштво са којим су одрасли.
Фото: Градске инфо

Зима је ипак мало досадније годишње доба за младе Будисављане. Тада ”блеју” у парку замени ”отпадање” у кафићу Campari у коме увек влада пријатна и распевана атмосфера.

Када се ужеле добре клопе, мештани одлазе у ”Грлић салаш” који је надалеко познат по најбољем гурманском менију.

Иако мало село, Будисава и данас има изузетно развијен културни и социјални живот. Она је сваке године домаћин разних манифестација попут кампа за фолклораше, фестивала тестенина и других…
Фото: Градске инфо

Уколико икада одлучите да је посетите, већ при првој посети заљубићете се у пријатан карактер људи који овде живе. Нико вас неће гледати попреко, било којој националности припадали, а уколико наиђете на неког од старијих мештана Будисаве, обавезно их питајте да вам причају о историји овог места, то ће вас, гарантујемо, само још више заљубити у њу.

Сваки кварт је Нови Сад

 

Преузмите андроид апликацију.