Početna > Svet
Svet

Budimpešta: Neprihvatljiva odluka Evropske komisije o uskraćivanju sredstava univerzitetima

Mađarska je danas ocenila da nije prihvatljiva odluka Evropske komisije da uskrati sredstva iz fonda EU pojedinim mađarskim univerzitetima, naglasivši da je Budimpešta ispunila zahteve Unije u vezi sa promenama.
Foto: Pixabay/MészárcsekGergely

Evropska komisija saopštila je u decembru da će zadržati 22 milijarde evra kohezionih sredstava EU za Mađarsku, dok vlada u Budimpešti ne ispuni uslove vezane za nezavisnost pravosuđa, akademske slobode, prava LGBT osoba i sistem za azil, prenela je Srna.

Šef kabineta mađarskog premijera Đerđeli Guljaš izjavio je da je odluka Komisije, koja utiče na institucije kojima upravljaju takozvane fondacije javnog poverenja, neopravdana zbog toga što je Mađarska ispunila zahtev Brisela za promene.

On je rekao da će Mađarska sama finansirati programe Erasmusa za 2024. godinu ukoliko se kroz pregovore sa Briselom ne reši problem.

Guljaš je istakao da je Budimpešta spremna da, u krajnjem slučaju, iznese slučaj pred Evropski sud pravde.

„Ono što se dešava u vezi sa Erasmusom, od Komisije protiv Mađarske – nije prihvatljivo“, naglasio je Guljaš.

Prema njegovim rečima, Mađarska želi da pronađe brzo rešenje, a ministar zadužen za sredstva EU Tibor Navračič održaće razgovore sa Komisijom sledeće nedelje.

Program EU za finansiranje Erasmus sponzoriše hiljade studenata i nastavnika na stranim univerzitetima.

Komisija je saopštila da Mađarska nije promenila praksu imenovanja političara bliskih vlastima u odbore 21 trećestepenog koledža.

Odbor Evropskog parlamenta izglasao viznu liberalizaciju za tzv. Kosovo

Preuzmite android aplikaciju.