Почетна > Свет
Свет

Будимпешта: Неприхватљива одлука Европске комисије о ускраћивању средстава универзитетима

Мађарска је данас оценила да није прихватљива одлука Европске комисије да ускрати средства из фонда ЕУ појединим мађарским универзитетима, нагласивши да је Будимпешта испунила захтеве Уније у вези са променама.
Фото: Pixabay/MészárcsekGergely

Европска комисија саопштила је у децембру да ће задржати 22 милијарде евра кохезионих средстава ЕУ за Мађарску, док влада у Будимпешти не испуни услове везане за независност правосуђа, академске слободе, права ЛГБТ особа и систем за азил, пренела је Срна.

Шеф кабинета мађарског премијера Ђерђели Гуљаш изјавио је да је одлука Комисије, која утиче на институције којима управљају такозване фондације јавног поверења, неоправдана због тога што је Мађарска испунила захтев Брисела за промене.

Он је рекао да ће Мађарска сама финансирати програме Ерасмуса за 2024. годину уколико се кроз преговоре са Бриселом не реши проблем.

Гуљаш је истакао да је Будимпешта спремна да, у крајњем случају, изнесе случај пред Европски суд правде.

„Оно што се дешава у вези са Ерасмусом, од Комисије против Мађарске – није прихватљиво“, нагласио је Гуљаш.

Према његовим речима, Мађарска жели да пронађе брзо решење, а министар задужен за средства ЕУ Тибор Наврачич одржаће разговоре са Комисијом следеће недеље.

Програм ЕУ за финансирање Ерасмус спонзорише хиљаде студената и наставника на страним универзитетима.

Комисија је саопштила да Мађарска није променила праксу именовања политичара блиских властима у одборе 21 трећестепеног колеџа.

Odbor Evropskog parlamenta izglasao viznu liberalizaciju za tzv. Kosovo

Преузмите андроид апликацију.