Почетна > Бизнис
Бизнис

Бројне преваре прете на интернету у вези са СП у Катару

Стручњаци за информатичке технологије упозоравају пред почетак Светског првенства у фудбалу у Катару, да се на интернету налази велики број сајбер криминалаца и лажних, такозваних фишинг сајтова који, користећи ову спортску манифестацију, различитим преварама краду новац и личне и банковне податке грађана широм света.
Фото: WikimediCommons

Упозорава се да се ове преваре најчешћа дешавају приликом куповине карата за утакмице, јер се оне могу набавити искључиво путем интернета, па су стручњаци компаније Касперски, како су саопштили, открили бројне фишинг сајтове који нуде бесплатне карте путем наводних наградних игара, а на којима корисници интернета могу да изгубе новац и своје личне податке којим могу бити продати на Дарк вебу.

Други начин преваре су лажне интернет продавнице које нуде производе са мотивима Светског привенства, а на којима ће навијачи остати без жељених производа и без новца.

Трећи начин варања навијача је преко крипто превара које се шире пред почетак привенства а у којима се нуди клађење, с наводом могућношћу освајања крипто валута и НФТ уметности, као и нуђење инвестирања у крипто валуту.

Следећи начин крађе података и новца је преко лажних сајтова за продају авио-карата за Доху, за коју стручњаци напомињу да се могу препознати по лошем правопису, свеже регистрованом домену и ограниченој функционалности,

Стручњаци су дали неке практичне савете како би корисници могли сами да се заштите од превара.

Саветује се да корисници интернета провере линк пре него што кликну на њега и да пређу курсором преко њега да би видели УРЛ, потражили грешку у писању и сличне неправилности.

Наредни савет је да се не отварају линкови из електронске поште, као и да не уносе личне податке нити податке о својој банковној картици, јер легитимни сајтови то никада не траже.

Такође се препоручује да се никада не следе упутства попут „верификујете детаље налога“ или „ажурирајте налог“.

Стручњаци компаније Касперски наводе како је провера граматике и правописа ефикасан начин разоткривања преваре и да исто важи за чудне изразе или неуобичајену синтаксу, што може бити резултат вишеструког машинског преводења текста.

„Mravlji šverc“ donosi na pijace i lažnu robu

Преузмите андроид апликацију.