Почетна > Србија
Србија

Брнабић пренела Билчику да резолуције ЕП умањују значај резултата Србије

Председница Владе Србије Ана Брнабић истакла је данас, у разговору с делегацијом Европског парламента, да се Нацрт резолуције, као и недавно усвојена резолуција ЕУ не заснивају на чињеницама и умањују значај онога што је заиста урађено у Србији, али да, и поред садржаја тих докумената, чланство Србије у ЕУ остаје наш кључни приоритет.
Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Слободан Миљевић

Иако су европосланици – стални известилац ЕП за Србију Владимир Билчик и представник ЕП у Међустраначком дијалогу у Србији Матјаж Немец дошли у Београд у оквиру сарадње Народне скупштине Србије и ЕП, разговором с премијерком су преовладали недавни Нацрт резолуције ЕП о напретку Србије за 2022. годину известиоца Билчика, као и Резолуција о примени Заједничке спољне и безбедносне политике ЕУ коју је парламент Уније усвојио 18. јануара ове године, саопштила је Влада Србије.

У веома отвореном разговору, председница Владе је рекла да се Нацрт резолуције, као и резолуција која је недавно усвојена, „заснивају на перцепцијама а не на чињеницама, и да заобилазе да истакну или умањују значај онога што је заиста урађено у Србији“.

Међу бројним примерима у Нацрту резолуције, она је навела да се у документу уопште не спомиње израда и усвајање сета правосудних закона чији је предлог Влада усвојила.
Такође, не оцењује се на прави начин чињеница да је Република Србија у веома кратком року и у значајној мери усагласила визну политику са ЕУ.

Говорећи о Резолуцији о примени Заједничке спољне и безбедносне политике ЕУ, Брнабић је посебно истакла да се у том документу, потпуно супротно чињеницама, Београд а не Приштина осуђује за низ „ескалаторних потеза“, у години у којој је премијер привремених институција у Приштини Србима на КиМ два пута ускратио основно право гласа, и у тренутку када је, на Бадњи дан, пуцано на српску децу на Косову и Метохији.

„Ови документи, укључујући и предложену резолуцију, немају везе са чињеницама“, нагласила је премијерка и указала да, управо због тога, утичу на однос грађана Србије према европским институцијама и на пад подршке чланству у ЕУ у нашој земљи.
„Без обзира на садржај докумената, међутим, чланство Србије у ЕУ остаје наш кључни приоритет. Као председница Владе, наставићу да спроводим реформе на нашем европском путу јер верујем да је то у интересу свих грађана и бољег квалитета живота“, поручила је премијерка у разговору.

Skupština Srbije i EP: Nastavak saradnje i parlamentarnog dijaloga

Преузмите андроид апликацију.