Почетна > Србија
Србија

Скупштина Србије и ЕП: Наставак сарадње и парламентарног дијалога

 У оквиру сарадње између Народне скупштине Републике Србије и Европског парламента, председник Народне скупштине др Владимир Орлић и посланици Европског парламента Владимир Билчик и Матјаж Немец, изразили су спремност за наставак сарадње у области подршке процесу парламентарног дијалога, јачања капацитета и улоге парламента у процесу европских интеграција, уз заједничко посредовање, наводи се у саопштењу Скупштине Србије.


Током данашњег састанка у Дому Народне Скупштине, истакли су важност размене искустава и добрих пракси између српских и европских парламентараца у предстојећем периоду.
Посланици ЕП су истакли да је циљ посете Београду разговор са руководством парламента и представницима посланичких група о подршци дијалогу унутар скупштине. Током састанка, како се наводи, размотрено је и на који начин ангажовање Европског парламента може допринети јачању улоге парламента и промовисати европску културу дијалога и остваривања консензуса.
„У том смислу, учешће посланичких група је добродошло. Поверење грађана у парламент је од суштинског значаја за решавање изазова у сваком демократском друштву“, поручили су посланици ЕП.

Председник парламента је указао да је сарадња са Европским парламентом важан елемент европских интеграција Србије. Народна скупштина, како је рекао, поздравља ангажовање ЕП у размени искустава и добрих пракси, пружањем подршке парламентарном дијалогу и остваривању консензуса, који би могли још више да ојачају парламент у његовом раду.

„Током претходних година обезбедили смо најбоље изборне услове и оснажили плурализам у Народној скупштини, као месту решеном да развија отворен и инклузиван дијалог“, изјавио је др Орлић након састанка са посланицима ЕП.

Završen sastanak sa evropskim poslanicima u Skupštini Srbije

Преузмите андроид апликацију.