Почетна > Србија
Србија

Брнабић и Зарацин о региону и самиту Берлинског процеса

Председница Владе Ана Брнабић разговарала је данас са специјалним представником Владе Немачке за Западни Балкан Мануелом Зарацином о ситуацији у региону и предстојећем самиту Берлинског процеса, који ће бити одржан у новембру ове године.
Фото: Танјуг/Слободан Миљевић

Брнабић је истакла да је сарадња у региону, као и са свим партнерима који допринесе тој сарадњи, стратешко опредељење Србије у циљу не само економског развоја региона већ и као идеје повезивања и уједињења Западног Балкана и његовог приближавања Европској унији.

Наша земља пружа подршку Берлинском процесу, истакла је премијерка подсетивши да је Србија снажно подржала идеју Заједничког Регионалног Тржишта у оквиру процеса, која се односи на слободно кретање људи, робе, услуга и капитала, а за које је усвојен и Акциони план у новембру прошле године.

Зарацин је успостављање заједничког тржишта означио као тренутно најзначајнији пројекат и изразио очекивање да ће ове и сличне иницијативе омогућити стварање просперитетнијег окружења и дати конкретне резултате и бенефите за становнике региона.

Истакао је да је Немачка посвећена напретку Западног Балкана и подршци европским интеграцијама региона.

Говорећи о предстојећем самит навео је и да ће у светлу актуелне ситуације важне теме бити климатска заштита и енергетска безбедност региона.

Када је у питању дијалог Београда и Приштине, Брнабић је навела да се Београд залаже за наставак разговора под окриљем Европске уније, који је и једини могући пут за постизање одрживог договора и нормализацију односа.

Зарацин је честитао је председници владе на новом мандату и изразио уверење да ће се политички дијалог и сарадња и свеукупни односи са Немачком и даље развијати.

Pastor: Nadam se nekakvom kompromisu, ali nisam optimista

Преузмите андроид апликацију.