Почетна > Србија
Србија

Пастор: Надам се некаквом компромису, али нисам оптимиста

Историјско помирење српског и мађарској народа је преседан који може послужити за решавање и других проблема, а тај преседан показује да проблем није у српском народу, изјавио је данас шеф посланичког клуба Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор.
Foto: PrtSc/B92TV/YouTube

Пастор је на посебној седници Скупштине Србије рекао да девети пут у последњих 15 година говори о питању КиМ у парламенту, те подсетио да је од 2000. до 2013. скупштина донела 11 резолуција и две платформе.

Истакао је да је разлика у односу на претходни период што се последњих осам година, то јест од 2014. о питању КиМ у скупштини разговара на реалним основама.

За тако нешто, констатовао је, потребна је велика храброст пре свега председника државе и премијера.

Пастор је казао да из личног искуства може да потврди да се раније на ту тему разговарало на основу неких других принципа – „бусањем у груди“, нереалних обећања, на начин који није доносио корист ни српском народу на КиМ, ни грађанима Србије.

Захвалио је посебно председнику Вучићу на томе што је начин разговора о Косову промењен.

„Ово што ви чините изискује велику храброст због тога што о најболнијем питању српског народа говорите на искрен, отворен и реалан начин. За то је неопходна велика одговорност, али пре свега велика храброст. То може да послужи као основа за изналажење решења у будућности, али нисам оптимиста, јер за компромис требају две стране, а из извештаја смо видели да спремност не постоји са обе стране“, казао је он.

Пастор је рекао да све док се не формира Заједница српских општина (ЗСО) није могуће говорити о компромису и испуњавању обавеза.

„Придружио бих се апелу председника, а зна се ко су доносиоци одлука, да направе конкретне кораке у интересу формирања ЗСО, да би и Београд и представници српског народа са КиМ могли да виде да заиста постоји спремност за компромис и нада да се изнађе било какво решење“, рекао је он.

Пастор је истакао да оно што ради Србија јесте поштовање међународног права.

„Када кажете да је Србија на страни међународног права то није политичка изјава, субјективно мишљење већ истина и чињеница. Ценимо вашу спремност што желите да решите ово питање које постоји деценијама уназад. Док се ово питање не реши можемо се бавити привлачењем инвестиција, приближавања ЕУ, можемо постићи одређене помаке, али то питање ће наставити да виси изнад глава свих грађана Србије без обзира где живе“, указао је Пастор.

Питање КиМ није, каже, само тема за српски и албански народ, већ и за грађане мађарске, русинске, ромске и све друге грађане Србије.

Док се ово питање не реши у складу са међународним правом до тада у Србији не може да се постигне стандард какав се постиже у другим државама, додао је.

Пастор је у име СВМ и војвођанских Мађара рекао да сви навијају апсолутно за то да Срби остану на својим огњиштима на КиМ и имају разумевање за сваку подршку коју им пружају председник државе и влада.

„Ми немамо проблем с тим што и финансијски подржавате Србе на КиМ, или Србе у БиХ, као што ви немате проблем с тим да то Мађарска ради за Мађаре у Војводини. Ако очекујемо да сматрате нормалним што наша матична држава подржава нас у Србији, не можемо имати проблем с тим што Србија помаже Србе ма где живели“, навео је Пастор.

Указао је на то да историја и велике силе повремено кажњавају неке народе, мале у бројчаном смислу, те да је мађарски народ пре више од 100 година прошао кроз то кроз шта пролазе Срби данас.

„Када постоји спремност на компромис и разумевање са обе стране проблеми су решиви. То показује српско-мађарски однос. Не знамо ни за један национални инцидент на подручју Војводине. То није случајно већ зато што смо заједнички доста урадили. Ово историјско помирење које је пре девет година постигнуто између српског и мађарској народа учи нас да је ако постоји спремност на компромис могуће постићи историјско помирење. Без историјског помирења је тешко доћи до мира, стабилности и безбедности“, казао је Пастор.

Он је нагласио да преседан српско-мађарских односа може да послужи и за друге проблеме и да тај преседан показује да проблем није у српском народу.

„Надам се, али нисам оптимиста, да ће доћи до некаквог компромисног решења“, закључио је Пастор.

Sutra pretežno sunčano i osetno toplije, do 32 stepena

Преузмите андроид апликацију.