Početna > Svet
Svet

Britanija odobrila vakcinu Valneva, kao šesta po redu

Britanija je danas odobrila vakcinu Valneva i tako postala prva evropska zemlja koja je prihvatila preparat protiv kovida-19 te francuske kompanije, čije su akcije nakon toga skočile za više od 20 odsto, saopštili su britanski zvaničnici.
Foto: Pixabay/torstensimon

Vakcina Valneva šesta je koju je Velika Britanija odobrila u borbi protiv korona virusa i to nakon što je London prošlog septembra odustao od ugovora vrednog 1,4 milijarde evra o kupovini tog cepiva, prenosi Rojters.

Navedeno je da je to bilo urađeno zato što je francuska kompanija prekršila svoje obaveze iz sporazuma, što je Valneva potom demantovala.

Ta kompanija je saopštila da sada pregovara o snabdevanju do 25.000 doza Nacionalnoj zdravstvenoj službi Ujedinjenog kraljevstva i radnicima na prvoj liniji u Škotskoj, kao i da su nastavljeni razgovori o nagodbi nakon odluke britanske vlade da odustane od ugovora.

Britanska regulatorna agencija za lekove i zdravstvene proizvode je saopštila danas da je ta vakcina zadovoljila standarde bezbednosti, kvaliteta i efikasnosti.

Međutim, pitanje je kakvi su izgledi za potražnju tog proizvoda francuske kompanije u Velikoj Britaniji s obzirom na to da je stopa vakcinacije već relativno visoka: oko 73 odsto stanovništva primilo je dve doze, a 60 odsto i treću buster dozu, dok tamošnja Vlada preporučuje i četvrtu dožu starijima i onima sa osetljivijim zdravljem.

Iran počinje da proizvodi delove za obogaćivanje uranijuma

 

Preuzmite android aplikaciju.