Почетна > Свет
Свет

Британија одобрила вакцину Валнева, као шеста по реду

Британија је данас одобрила вакцину Валнева и тако постала прва европска земља која је прихватила препарат против ковида-19 те француске компаније, чије су акције након тога скочиле за више од 20 одсто, саопштили су британски званичници.
Фото: Pixabay/torstensimon

Вакцина Валнева шеста је коју је Велика Британија одобрила у борби против корона вируса и то након што је Лондон прошлог септембра одустао од уговора вредног 1,4 милијарде евра о куповини тог цепива, преноси Ројтерс.

Наведено је да је то било урађено зато што је француска компанија прекршила своје обавезе из споразума, што је Валнева потом демантовала.

Та компанија је саопштила да сада преговара о снабдевању до 25.000 доза Националној здравственој служби Уједињеног краљевства и радницима на првој линији у Шкотској, као и да су настављени разговори о нагодби након одлуке британске владе да одустане од уговора.

Британска регулаторна агенција за лекове и здравствене производе је саопштила данас да је та вакцина задовољила стандарде безбедности, квалитета и ефикасности.

Међутим, питање је какви су изгледи за потражњу тог производа француске компаније у Великој Британији с обзиром на то да је стопа вакцинације већ релативно висока: око 73 одсто становништва примило је две дозе, а 60 одсто и трећу бустер дозу, док тамошња Влада препоручује и четврту дожу старијима и онима са осетљивијим здрављем.

Iran počinje da proizvodi delove za obogaćivanje uranijuma

 

Преузмите андроид апликацију.