Почетна > Бизнис
Бизнис

Британија најављује повећање пореза: Сви грађани да се жртвују

Британски министар финансија Џереми Хант, уочи објаве плана буџета, најавио је повећање пореза и затражио од грађана да се жртвују.
Фото: Toby Melville/Pool via AP

„Сви ћемо, плашим се, плаћати мало већи порез. Тражићемо од свих да се жртвују, али морамо да признамо да постоји граница колико можете да тражите од људи са најнижим приходима „, рекао је Хант за Скај њуз.

Он је навео да ће ове недеље предложити повећање пореза и смањење потрошње како би показао да Велика Британија може да поправи јавне финансије и обнови економски кредибилитет, након хаоса на финансијском тржишту који је изазвала влада бивше премијерке Елизабет Трас, додаје Ројтерс.

Упозорио је на велика смањења запослених у јавних службама и рекао да ће бити донете „веома тешке одлуке“, али да његов план предвиђа „пут кроз тешка времена“, преноси Гардијан.
Фото: Танјуг/AP/Frank Augstein

Хант је рекао да би сиромашнија домаћинства требало да буду поштеђена „веће патње“ и најавио да ће смањење запослених у јавном сектору бити уравнотежено, преноси Ројтерс.

Хант је за Сандеј тајмс рекао да ће најбогатији морати да плате свој део.

Он је рекао да се нада да ће предстојећа рецесија, за коју се предвиђа да ће бити најдужа у историји, бити блажа и да ће брже проћи.

Поручио је да ће се влада обрачунати са „нечувеним расипањем“ јавног новца, ублажити „трагедију“ економске политике Трас и обезбедити сигурност за породице и предузећа. Хант је нагласио да не жели да погорша очекивану рецесију, али да мора да покаже да може да смањи буџетски дефицит, који се повећао после пандемије корона вируса и руског напада на Украјину. „Не желите да радите ствари које погоршавају рецесију у којој сте можда већ, али, с друге стране, ако не урадите ништа, ако не покажете да ћемо да смањимо наш дуг, каматне стопе се повећају и имаћете погоршање рецесије“, навео је Хант.

Nova zgrada Aerodroma „Nikola Tesla“ do kraja godine

Преузмите андроид апликацију.