Почетна > Бизнис
Бизнис

Нова зграда Аеродрома „Никола Тесла“ до краја године

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је данас да ће до краја године Аеродром „Никола Тесла“ добити нови терминал површине 50.000 квадратних метара.
Фото: Wikimedia Commons/Bestalex

„Тиме ћемо испунити услов да до 2030. аеродром може да прими 10 милиона путника. Важно је да ће концесионар (француска компанија “Ванси“) извршити своју обавезу и за првих пет година инвестирати 732 милиона евра, чиме добијамо нов аеродром који прима већи број путника , јер му је капацитет пре концесије био до 5,5 милиона путника“, рекао је Весић за Тањуг.

Додао је да то омогућава даљи развој наше националне авио компаније „Ер Србије“ и туризма, карго центара и свега осталог што иде уз аеродром.

„За туризам је веома важно да имате добру ваздушну везу са другим деловима света, а у нашем случају пре свега са Европом. То нам “Ер Србија“ омогућава, јер почиње да лети за Кину и за Чикаго, тако да се показало да је та концесија била прави потез, јер ћемо добити нови, модеран аеродром, који ће генерисати много више новца него сама аеродромска зграда, од прелета и свега другог“, навео је Весић.

Он је напоменуо да проширење аеродромске зграде у Сурчину и повећање броја летова и путника доносе и већи карго саобраћај и да је то један од разлога због којих је држава основала предузеће Аеродроми Србије.

„Има неколико аеродрома у Србји који ће бити више карго аеродроми, преко којих ће пре свега пољопривредни производи бити лако и брзо транспортовани у све делове света да не би пропадали, јер је ту брзина одлучујућа“, рекао је министар.

Весић је нагласио како је веома срећан што је проширење београдског аеродрома омогућило да држава развија и друге аеродроме, као што су Лађевци, Поникве и Ниш, који ће бити веома значајни за развој привреде.

Počinju radovi na zameni rasvete na Brankovom mostu, obustava saboraćaja u dve trake

Преузмите андроид апликацију.