Почетна > Бизнис
Бизнис

Бразил, највећи светски извозник пилетине, погођен птичјим грипом

Бразил, највећи глобални извозник пилетине, прогласио је ванредно стање за здравље животиња на 180 дана, известио је Ројтерс.
Фото: Unsplash/dirtjoy

Одлука је одговор на прво откривање високо патогеног вируса птичји грип код дивљих птица у тој земљи.

На основу смерница Светске организације за здравље животиња, инфекција подтипом Х5Н1 не доводи до забране трговине. Али, у Бразилу знају да појава обољења на фарми обично резултира убијањем целог јата и може изазвати трговинска ограничења из земаља увозница.

Прошле године имали су промет од 9,7 милијарди долара у овом сектору. До сада је потврђено осам случајева вируса Х5Н1 код дивљих птица. Главнина производње је у јужним регијама које нису погођене, али је влада у приправности.

Вест је утицала и на деонице бразилског БРФ СА, највећег светског извозника пилетине. Оне су пре владине објаве порасле за 3,6 одсто, а након ње дан касније завршиле са падом од 0,5 одсто. Вакцинација живине би неизбежно довела до трговинских ограничења и због тога ова земља не подржава ову меру превенције, извештава „Економик тајмс”, а преноси „Агроклуб”.

Угрожен би био извоз ако би вирус заразио комерцијална јата. Живина и производе од њих извозе у више од 130 држава, што компликује могуће преговоре у вези с извозом вакцинисане живине и производа од њих.

Вирус је обично смртоносан за живину, а читава јата потребно је уништити чак и када је свега једна птица оболела или позитивна на ту болест.

Колико је познато, за сада једино Француска има план масовне вакцинације живине против птичјег грипа. Како је објављено почетком овог месеца, та земља је недавно расписала тендер за набавку 80 милиона доза цепива како би била спремна за покретање програма вакцинације на јесен.

То ће бити прва земља Европске уније која се одлучила на овакав корак.

„Srbijagas”, „Pošta”, „Službeni glasnik” postaju akcionarska društva

Преузмите андроид апликацију.