Почетна > Бизнис
Бизнис

„Србијагас”, „Пошта”, „Службени гласник” постају акционарска друштва

Држава Србија наставља да јавна предузећа претвара у друштва с ограниченом одговорношћу (ДОО) и акционарска друштва (АД) што је предвиђено предлогом закона о управљању привредним друштвима која су у њеном власништву, а који је стигао у парламент.
Фото: PrtSc/Pošta Srbije/YouTube

Овај процес промене правне форме назива се корпоративизација јавних предузећа и већ је увелико одмакао према постојећим прописима.

Како је наведено у образложењу предлога закона држава је већ отпочела корпоративизацију јавних предузећа и то „Железнице Србијеˮ, „Електромрежеˮ, „Транснафтеˮ, „Електропривреде Србије” који су из форме јавног предузећа трансформисани у АД.

Међутим, према подацима Агенције за привредне регистре (АПР) постоји још јавних фирми које нису промениле правну форму и у том статусу је још 23 предузећа.

То су „Србијагас”, „Србијашуме”, „Србијаводе”, „Скијалишта Србије”, „Пошта Србије”, „Југоимпорт СДПР”, „Службени гласник”, „Путеви Србије”, „Завод за уџбенике”, „Нуклеарни објекти”, „Емисиона техника и везе”, ЈП „Склоништа”, национални паркови Ђердап, Тара, Стара планина.

„Неуједначени правни облици у којима послују привредни субјекти треба да буду стандардизовани тако да се успостави јединствени оквир за вршење власништва државе”, наведено је. Корпоративизација, односно промене правне форме у друштва с ограниченом одговорношћу или акционарско друштво не значи нити претпоставља продају досадашњих јавних предузећа.

У предлогу закона изричито је наведено да се овим прописом уређује спровођење политике државног власништва и власничког управљања у привредним друштвима.

Према расположивим подацима са сајта АПР-а дана 9. маја 2023. године Србија у свом портфељу има 305 привредних субјеката. Друштава са ограниченом одговорношћу има 184, акционарских друштава 91, јавних предузећа 23, у осталим облицима седам.

Mađarska udvostručila broj dozvola za srpske kamiondžije

Преузмите андроид апликацију.