Почетна > Бизнис
Бизнис

БП очекује мање 2,7 милијарде евра од априла до јуна због слабије потражње за горивом

Бритиш Петролеум (БП) очекује мањак у односу на планирано пословање од априла до јуна у износу од око 2,3 милијарде фунти (2,7 милијарде евра), што ова британска мултинационална компанија за нафту и гас приписује слабијој потражњи за фосилним горивом.
Foto: Pixabay/IADE-Michoko

То је данас ујутру довело до пада акција те фирме за више од 3,5 одсто на 457,76 пенија по акцији, пренео је Гардијан.

БП је упозорио своје инвеститоре да би, због значајно нижих остварених прерађивачких маржи, могли да остану без зараде за квартал у висини између 450 и 650 милиона евра.
Поред тога, очекује се да компанија отпише око 1,85 милијарди евра тако што ће за трећину смањиити капацитете своје рафинерије у Гелзенкирхену у Немачкој, почев од следеће године, као одговор на слабију потражњу.

Предстојећи финансијски ударац долази у време бројних притисака са којима се суочава рафинеријски посао, па БП истиче да се очекује да трговина нафтом бити слаба, а гасом просечна.

Поред тога, америчка нафтна компанија Еон Мобил упозорила је ове недеље своје инвеститоре да ће ниже марже прераде имати негативан утицај на профит у другом кварталу у нивоу од између 1,1 и 1,5 милијарди долара.

Kupovina i prodaja stambenih nekretnina u 2023. pala u velikom broju zemalja EU

 

Преузмите андроид апликацију.