Почетна > Бизнис
Бизнис

Боља заштита путника од лажних резервација

Уредбом о краткорочном изнајмљивању смештаја постављају се иста правила за све учеснике на тржишту, што ће донети и већу заштиту путника од превара. Свака кућа, стан или соба који се изнајмљују на одређени број дана у години убудуће ће имати матични број, како би надлежни најпре знали идентитет „домаћина”, то јест особе која се бави изнајмљивањем.
Фото: Unsplash/sigmund

Интернет платформе преко којих се смештај оглашава и резервише ће, са друге стране, бити у обавези да редовно, насумично, проверавају све податке како би утврдиле да нема нетачних информација или неважећих регистрација и све то мора да буде у сагласности са европским правилима о заштити података.

Оваква контрола створиће једнаке услове за све учеснике у туристичком сектору који се баве истим послом, као што су хотели, хостели или апартхотели. Овако би укратко могла да се објасни најновија уредба о краткорочном изнајмљивању смештаја која је на дневном реду европских парламентараца. Када се сагледа све што ће нови прописи донети, јасно је да ће и државе чланице морати да пружају све потребне информације како би се овај систем уједначио и био свуда исти.

Министри конкурентности ЕУ прошле недеље су договорили преговарачки мандат за уредбу о прикупљању и дељењу података за услуге краткорочног изнајмљивања смештаја. Ова уредба је иначе само један од прописа који би требало да обезбеди јединствене туристичке услове у ЕУ. Како је изјавио заменик шведског премијера Еба Буш, уредба ће користити свим учесницима у овом сектору који се баве изнајмљивањем смештаја.

Власници ће тако имати једноставан поступак регистрације, платформе – скуп свих власника на једном месту, а путници ће бити заштићени од превара, навео је он. Подаци који се сада могу наћи на овим сајтовима нису стандардизовани, а често се дешава и да не одговарају у потпуности реалном стању на терену. Проблем лажних резервација или смештаја који изгледа у стварности другачије од оног како је представљен у огласу већ се решава на самим платформама тако што се постављају посебни услови за власнике и за госте.

Тако власници да би били сигурни да примају праву резервацију од госта могу да траже потврђен број телефона или кућну адресу. Уведена су и друга ограничења попут тога да морају да наведу и потврђен имејл и податке о својој кредитној картици.

Када је реч о гостима који су већ резервисали смештај преко неке платформе, потребно је да су претходно поштовали правила понашања, да на пример нису имали пријаве за непримерено понашање. То су све правила која се односе на госте како би се власници заштитили од могућих проблема, а нова уредба која се припрема у ствари би требало да зашити путнике тиме што ће сви подаци који се налазе на сајтовима за оглашавање бити проверени и путник ће знати тачно шта добија.

Да подсетимо да је и код нас недавно у току трајања Сајма туризма представљен пројекат безготовинског плаћања смештаја. Како би се решио проблем сумњивих и лажних резервација, али и повећала конкурентност, власницима објеката за издавање биће тако омогућено да уведу плаћање картицама.

Нова финансијска услуга ће, дакле, и физичким лицима обезбедити безготовинску наплату смештаја преко сајтова попут „Букинга”. Услов је да је реч о регистрованим објектима за издавање смештаја, што опет показује да и наша држава прати европске трендове и чини све да се краткорочни смештај у Србији доведе у легалне токове.

Međunarodni sajam automobila u Beogradu od 22. do 28. marta

Преузмите андроид апликацију.