Početna > Novi Sad

Aktuelno Novi Sad

Blagoje Jovović, srpski heroj u vučjoj jazbini (VIDEO)

Danas je u Arhivu Vojvodine održana promocija knjige „Blagoje Jovović, srpski heroj u vučjoj jazbini“, autora Marije Jovović.
Foto: Gradske info

Marija Jovović, ćerka Blagoja Jovovića, koja živi u Argentini, odlučila se da napiše knjigu o svom ocu, kako bi široj javnosti predstavila događaje vezane za atentat na ustaškog zločinca Antu Pavelića, te iznela do sada nepoznate podatke koji su prethodili atentatu, kao i o posledicama atentata.

Da podsetimo, Blagoje Jovović je 10. aprila 1957. godine u Argentini izvršio atentat na ustaškog zločinca Antu Pavelića, koji je nakon završetka Drugog svetskog rata (1947. godine), tajnim kanalima pobegao u ovu Latinoameričku državu.

Argentina je u to doba bila bezbedna lokacija za mnoge nacističke zločince.

Sve do 1998. godine je važila priča kako je navodno UDB-a izvršila atentat na Pavelića, a čak ni ustaška emigracija u Argentini nije mnogo pričala o tome. S druge strane, ni jugoslovenska strana nije mnogo pričala o tome. Zna se da su jugoslovenske vlasti pedesetih godina od Argentine tražile izručenje Pavelića, kako bi se organizovalo suđenje. No, već tada se znalo da od izručenja nema ništa, budući da je Pavelić uživao zaštitu argentinskih vlasti kao slobodan čovek, sa novim identitetom, a čak je bio i politički aktivan.

Atentat na Pavelića izvršio je Blagoje Jovović, sa svojom grupom iz Argentine, kako bi se osvetili za stotine hiljade pobijenih nevinih duša, koje su stradale od ruke ustaša. Grupu su osim Jovovića činili Mileva Gaćeša Pićan, Milevin brat Milan Gaćeša, Milevin muž, sveštenik Radojica Popović i Milo Krivokapić.

Grupa oko Blagoja Jovovića saznala je kuda se Pavelić svakog dana kreće. Sedeli su u restoranu u centru Buenos Ajresa, gde su se okupljale ustaše.

U sredu, 10. aprila u 9 časova uveče, po izlasku iz omnibusa Pavelić je posumnjao u svog prvog pratioca i okrenuo se i u pravcu Blagoja ispalio nekoliko metaka. Jovović je potrčao za Pavelićem i ispalio pet metaka u njegovom pravcu. Dva metka su pogodila Pavelića, a od posledica ranjavanja je kasnije preminuo u Španiji.

U pomenutoj knjizi iznose se do sada nepoznati detalji koji razbijaju višedecenijske nepotvrđene priče vezane za učesnike i organizaciju atentata.

Sam Jovović je prvi put o pometnutim događajima progovorio mnogo godina kasnije, tek 1998. godine, kada je boravio u poseti manastiru Ostrogu.

Sve što niste znali o nasilnom pokatoličavanju Srba u NDH (VIDEO)

 

Preuzmite android aplikaciju.