Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Благоје Јововић, српски херој у вучјој јазбини (ВИДЕО)

Данас је у Архиву Војводине одржана промоција књиге „Благоје Јововић, српски херој у вучјој јазбини“, аутора Марије Јововић.
Фото: Градске инфо

Марија Јововић, ћерка Благоја Јововића, која живи у Аргентини, одлучила се да напише књигу о свом оцу, како би широј јавности представила догађаје везане за атентат на усташког злочинца Анту Павелића, те изнела до сада непознате податке који су претходили атентату, као и о последицама атентата.

Да подсетимо, Благоје Јововић је 10. априла 1957. године у Аргентини извршио атентат на усташког злочинца Анту Павелића, који је након завршетка Другог светског рата (1947. године), тајним каналима побегао у ову Латиноамеричку државу.

Аргентина је у то доба била безбедна локација за многе нацистичке злочинце.

Све до 1998. године је важила прича како је наводно УДБ-а извршила атентат на Павелића, а чак ни усташка емиграција у Аргентини није много причала о томе. С друге стране, ни југословенска страна није много причала о томе. Зна се да су југословенске власти педесетих година од Аргентине тражиле изручење Павелића, како би се организовало суђење. Но, већ тада се знало да од изручења нема ништа, будући да је Павелић уживао заштиту аргентинских власти као слободан човек, са новим идентитетом, а чак је био и политички активан.

Атентат на Павелића извршио је Благоје Јововић, са својом групом из Аргентине, како би се осветили за стотине хиљаде побијених невиних душа, које су страдале од руке усташа. Групу су осим Јововића чинили Милева Гаћеша Пићан, Милевин брат Милан Гаћеша, Милевин муж, свештеник Радојица Поповић и Мило Кривокапић.

Група око Благоја Јововића сазнала је куда се Павелић сваког дана креће. Седели су у ресторану у центру Буенос Ајреса, где су се окупљале усташе.

У среду, 10. априла у 9 часова увече, по изласку из омнибуса Павелић је посумњао у свог првог пратиоца и окренуо се и у правцу Благоја испалио неколико метака. Јововић је потрчао за Павелићем и испалио пет метака у његовом правцу. Два метка су погодила Павелића, а од последица рањавања је касније преминуо у Шпанији.

У поменутој књизи износе се до сада непознати детаљи који разбијају вишедеценијске непотврђене приче везане за учеснике и организацију атентата.

Сам Јововић је први пут о пометнутим догађајима проговорио много година касније, тек 1998. године, када је боравио у посети манастиру Острогу.

Sve što niste znali o nasilnom pokatoličavanju Srba u NDH (VIDEO)

 

Преузмите андроид апликацију.