Početna > Novi Sad

Novi Sad Novosadske priče

Blago Petrovaradinske tvrđave – Atelje Kurucić (VIDEO)

O zidanju Petrovaradinske tvrđave postoje mnoge legende i predanja koja nas rado vrate nekoliko vekova unazad dok fotografija još nije oživela kao vrsta umetnosti.
Foto: Gradske info

Zapravo, istorija ovog utvrđenja doseže do tako daleke prošlosti u kojoj se nisu ni nazirale mogućnosti koje će nam kasnije doneti nova tehnologija.

I dok je Petrovaradinska tvrđava sve jače puštala svoje korene novosadskim tlom, u svetu se razvijala nova vrsta umetnosti koja je omogućila da se danas i na kraju sveta možemo pohvaliti sa ovim velikim istorijskim zdanjem na obali Dunava.

Francuz Žozef Nips napravio je prvu fotografiju 1826. godine, a njeno izrađivanje trajalo je čak osam sati. To nam danas, kada se ceo proces odigra u svega nekoliko sekundi izgleda smešno.

Prvi fotoaparat, kojim je nastala Žozefova fotografija, kasnije je počeo masovno da se proizvodi, ali njegov izgled i gabariti nikako se ne uklapaju u sliku koju stvaramo u glavi kada danas pričamo o fotoaparatima. Radilo se o velikoj spravi teškoj oko pedesetak kilograma.

Lice grada: Dragan Kurucić – Fotograf (VIDEO)

Prvi “džepni“ fotoaparati pojavili su se 1903. godine, a pola veka kasnije je u Americi nastao i prvi polaroid, tj. fotoaparat koji izbaci izrađenu fotografiju samo nekoliko minuta nakon njenog nastanka.

Utrkivanjem vodećih kompanija u tome ko će napraviti bolji, brži i efikasniji fotoaparat, došli smo do sadašnjeg vremena u kome svako od nas na svom telefonu ima ozbiljne kamere sa najraznovrsnijim opcijama, za koje su ranije znali samo vrhunski fotografi.

Ipak, neko, poput Dragana Kurucića, vrhunskog novosadskog fotografa, kaže da pravi fotograf sa telefonom može samo da napravi skicu fotografije, koju će tek kasnije realizovati uz pravu opremu.

Dragan je jedan od onih, izvornih, Novosađana koji je ceo svoj život proveo lutajući i istaživajući sve kutke ovoga grada, te nam dočaravajući svojim “fotografskim okom“ sve ono dobro, ali i loše, što možda ne bismo primetili užurbano šetajući ulicama.

Njegov uspeh nije uokviren samo granicama Novog Sada. Njegovi radovi i dela proputovala su celu planetu uzduž i popreko, međutim, fotograf kaže da svojim delima može dostići vrh sveta, ali ne ostavlja svoju malenu enklavu iz koje crpi inspiraciju već trideset godina.

Suživot umetnika i njegovog ateljea priča je za sebe…

Katakombe: Neosvojivi lavirint koji krije mnoštvo tajni (VIDEO)

Kako fotografisanje nije običan posao od 9 do 17 časova, ni atelje nije obično radno mesto na koje čovek dođe da odradi svoju smenu, te se pokupi i krene kući nakon što je završio započeto.

Šetajući krivudavim putevima koji vode do viših nivoa Petrovaradinske tvrđave, te svih tajni koje njene zidine vekovima skrivaju, naišli smo na dobro poznati atelje Kurucić.

Pri samom ulasku na vrata ateljea dočekao nas je Žak. Kratkodlaki jazavičar, inače najverniji Draganov prijatelj koji ga prati u stopu.

Žak obožava da provodi svoje vreme u ateljeu, gotovo jednako koliko i sam fotograf.

Međutim, nismo sigurni da to ima veze sa predivno uklopljenim spojem tradicije, topline i umetnosti koji ovde vladaju, već sa samom činjenicom da i njegov gazda većinski deo svog dana poklanja upravo ovom prostoru.

Kako i sam fotograf kaže, svaki delić u njegovom ateljeu ima dušu.
Foto: Gradske info

Toliko sitnih detalja tako je pažljivo uklopljeno u jednu celinu da nam se čini da bi ,čak i, nedostatak neke najmanje sitnice sa zidova ove umetničke oaze uticao na promenu celokupnog doživljaja ateljea.

Ono što ovom prostoru svakako daje dušu jesu i Draganove autentične priče o fotografiji, ali i životu u Petrovaradinu koji se kroz decenije menjao, a koji je fotograf pomno posmatrao i beležio.

Iz ateljea Kurucić nikada nećete otići žedni i gladni, ni umetnosti a ni hrane…
Foto: Gradske info

U nekoliko gabaritnih prostorija smešteni su vekovi srpske umetnosti i istorije, a vrata ovog nesvakidašnjeg ambijenta otvorena su svima koji bi da provedu zanimljivo popodne otkrivajući Novi Sad iz nekog, sasvim novog, drugačijeg ugla.

Mi smo prethodne nedelje posetili atelje Kurucić, te pokušali da vam prenesemo delić atmosfere kroz jedan interesantan i sažet video.

Iako su fotoaparat i kamera deo umetnosti koja najbolje interpretira stvarnost, ukoliko ste Novosađanin, ili se makar na kratko nalazite u našem gradu, stvarno bi bilo šteta da ne odvojite deo svog vremena i nahranite dušu ovim prostorom i pričama koje idu uz njega.

Uživajte…

 

Preuzmite android aplikaciju.