Почетна > Србија
Србија

Бивалентна вакцина од понедељка доступна грађанима Србије

Бивалентна вакцина против ковида-19 произвођача „Модерна“ биће од понедељка, 26. децембра 2022. године, доступна грађанима Републике Србије, на вакциналним пунктовима домова здравља, саопштило је Министарство здравља Србије.
вакцина
Фото: Pexels/Gustavo Fring

У току је дистрибуција вакцина према институтима и заводима за јавно здравље.

Бивалентна вакцина, Спикеваџ бивалент Оригинал/Омикрон БА.1, базирана је на технологији РНК вакцине и садржи оригинални, вухански сој и модификовани БА.1 омикрон сој.

Ова вакцина се може применити искључиво као бустер доза, код претходно вакцинисаних, без обзира на то коју су врсту вакцине претходно примил.

Према препорукама Стручног комитета за имунизацију, бивалентна вакцина против ковида-19 се може применити, као бустер доза, код особа узраста 12 година и старијих, а које су раније вакцинисане против ковида-19, односно које су примиле примарну серију вакцине (две дозе), или које су додатно примиле једну, или више бустер доза вакцине.

Услов за вакцинацију бивалентном вакцином је да је прошло најмање три месеца од примања последње дозе вакцине против ковида-19, или најмање три месеца од прележане инфекције код потпуно вакцинисаних особа.

Бивалентна вакцина као бустер доза се нарочито препоручује код особа старијих од 50 година, особа са примарним и секундарним имунодефицијенцијама, особа са коморбидитетима, корисника и запослених у домовима за стара лица и запослених у здравственим установама.

Вакцина се од понедељка може примити у свим домовима здравља и у Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

Srbija dobija instituciju porodičnih lekara

Преузмите андроид апликацију.