Почетна > Србија
Србија

Србија добија институцију породичних лекара

Тим ће чинити доктор опште медицине, педијатар, стоматолог и фармацеут. Министарство здравља у преговорима са Светском банком око финансирања пилот-пројекта следеће године.
србија
Фото: Pexels/Pixabay

Уколико се буду испунили планови Министарства здравља, у оквиру реформе здравствене заштите Србија ће у наредном периоду добити институцију породичног лекара.

Тај систем би обухватао лекара опште медицине, педијатра, стоматолога и фармацеута. Који би као тим „покривали” или одређену територију где је становништво разуђеније или одређени број људи, као што је случај у градовима.

Професор др Даница Грујичић, министарка здравља, каже за „Политику”, да су тренутно у преговорима са Светском банком. Како би кренули са финансирањем пилот-пројекта у току следеће године.

Идеја је да се за почетак крене од неколико сеоских и неколико градских средина и да се после пројекат прошири ка целој Србији.

„Реформа подразумева бољу доступност здравствене заштите корисницима услуга. Јер бисмо, у зависности од територије и броја становника о чијем здрављу води рачуна један лекар, одређивали где би се тај лекар налазио и које би његови основни задаци били. Увођење породичног лекара је реформа примарне здравствене заштите. Којом желимо да омогућимо колегама из примарне здравствене заштите да примене сво своје знање које је огромно. Да се више бавимо превентивом и да вратимо поверење људи у своје лекаре“, истиче др Грујичић.

Niški Klinički centar konačno dobio novi akcelerator

 

Преузмите андроид апликацију.