Cimet, anis i muškatni oraščić samo su neki od začina koji će u vaš dom uneti dašak praznika.
Kada zamislite Božić, verovatno osetite miris bakinih ili maminih kolača u vazduhu. Da biste sebi priuštili taj mirisni sklad, vreme je da svoje kuvanje obogatite najpoznatijim božićnim začinima i krenete da stvarate nove mirisne uspomene.
Cimet
Već smo nekoliko puta pisali o svim blagodetima cimeta, od toga da čaj od cimeta može da snizi holesterol, do toga da uravnotežuje nivo šećera u krvi. Osim zdravog dejstva, verujemo da će vas miris cimeta najpre asocirati na Božić. Ovaj začin glavni je sastojak božićnih kolačića, medenjaka i kolača, ali i kuvanog vina, koje bez cimeta ne bi bilo ono što jeste. Dobija se od unutrašnje kore istoimenog zimzelenog drveta koje se uvija u štapiće. Iako postoji i do 250 vrsta cimeta, najpopularniji su cejlonski i kasija, a ova druga je češća u prodavnicama. Međutim, Cejlon se smatra nešto zdravijim, pa ako imate priliku da ga koristite u ishrani, bolje ga izaberite!
Karanfilić
Karanfilić je božićni začin koji liči na nokat, a verovatno vam je poznat jer su ga vaše bake i majke koristile za ukrašavanje pomorandže. Sam po sebi ima specifičan topao miris koji će vas vratiti u detinjstvo. Pored toga što se koristi kao ukras, koristi se i za razne pekarske proizvode, pirinač, pasulj i kiselo povrće. Karanfilić je odličan za bolje varenje, a koristi se i za lečenje digestivnog sistema i respiratornog trakta, a poznat je i kao prirodni antioksidans. Može se dodati i u kuvano vino kako bi se oslobodio slatkastog ukusa, a začin je mnogim božićnim kolačima.
Muškatni oraščić
Muškatni oraščić je jedan od omiljenih božićnih začina, i nije iznenađujuće s obzirom na njegovu aromu i ukus. Odlično se slaže uz razna jela, slana i slatka, kao i u čajeve, a odlična je i za naše zdravlje ako je svakodnevno koristimo u minimalnim količinama. Osim predloženog dodavanja orašastih plodova na kraju pečenja, može se koristiti i za aromatiziranje raznih supa, sosova i kolača – poput kolača od đumbira. Možda je najpoznatija upotreba u medenjacima, pravim prazničnim kolačićima koje možete „preliti” kuvanim vinom uz dodatak orašastih plodova i u potpunosti uživati u aromi.
Kardamom
Kardamom se, kao i đumbir, često dodaje u medenjake. Uz to će vaši medenjaci dobiti gotovo limunastu aromu. U takvim poslasticama koristi se mleveno, što će vašu tortu od pomorandže podići na sasvim novi nivo. Pre upotrebe u slanim jelima, kardamom treba pržiti. Ovaj začin je odličan za marinade, posebno za piletinu, dok ove godine možete pripremiti i hleb sa kardamomom, tradicionalnom norveškom recepturom, koji će vam doneti poseban praznični ukus. Kardamom je takođe prirodni lek za probleme sa mokrenjem, a stimuliše apetit i smanjuje temperaturu.
Zvezdasti anis
Zvezdani anis samim izgledom budi praznično raspoloženje. Njime možete začiniti i razne specijalitete, ali ga treba koristiti u malim količinama zbog jačine arome. Širom Evrope je trend da se anis koristi u božićnim poslasticama, a svojim slatkim ukusom oplemeniće svaku voćnu salatu, kompot, slatki hleb i božićne kolače i kekse. Osim toga, čaj od anisa će vam pomoći kod varenja, kao i kod respiratornih problema. Takođe, čaj od anisa je odličan za smirivanje nadutosti nakon obilne gozbe.
Preuzmite android aplikaciju.