Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Без ових зачина нема новогодишњих празника

Цимет, анис и мушкатни орашчић само су неки од зачина који ће у ваш дом унети дашак празника.
Фото: Pixabay/PublicDomainPictures

Када замислите Божић, вероватно осетите мирис бакиних или маминих колача у ваздуху. Да бисте себи приуштили тај мирисни склад, време је да своје кување обогатите најпознатијим божићним зачинима и кренете да стварате нове мирисне успомене.

Цимет

Већ смо неколико пута писали о свим благодетима цимета, од тога да чај од цимета може да снизи холестерол, до тога да уравнотежује ниво шећера у крви. Осим здравог дејства, верујемо да ће вас мирис цимета најпре асоцирати на Божић. Овај зачин главни је састојак божићних колачића, медењака и колача, али и куваног вина, које без цимета не би било оно што јесте. Добија се од унутрашње коре истоименог зимзеленог дрвета које се увија у штапиће. Иако постоји и до 250 врста цимета, најпопуларнији су цејлонски и касија, а ова друга је чешћа у продавницама. Међутим, Цејлон се сматра нешто здравијим, па ако имате прилику да га користите у исхрани, боље га изаберите!

Kаранфилић

Каранфилић је божићни зачин који личи на нокат, а вероватно вам је познат јер су га ваше баке и мајке користиле за украшавање поморанџе. Сам по себи има специфичан топао мирис који ће вас вратити у детињство. Поред тога што се користи као украс, користи се и за разне пекарске производе, пиринач, пасуљ и кисело поврће. Каранфилић је одличан за боље варење, а користи се и за лечење дигестивног система и респираторног тракта, а познат је и као природни антиоксиданс. Може се додати и у кувано вино како би се ослободио слаткастог укуса, а зачин је многим божићним колачима.

Мушкатни орашчић

Мушкатни орашчић је један од омиљених божићних зачина, и није изненађујуће с обзиром на његову арому и укус. Одлично се слаже уз разна јела, слана и слатка, као и у чајеве, а одлична је и за наше здравље ако је свакодневно користимо у минималним количинама. Осим предложеног додавања орашастих плодова на крају печења, може се користити и за ароматизирање разних супа, сосова и колача – попут колача од ђумбира. Можда је најпознатија употреба у медењацима, правим празничним колачићима које можете „прелити” куваним вином уз додатак орашастих плодова и у потпуности уживати у ароми.

Кардамом

Кардамом се, као и ђумбир, често додаје у медењаке. Уз то ће ваши медењаци добити готово лимунасту арому. У таквим посластицама користи се млевено, што ће вашу торту од поморанџе подићи на сасвим нови ниво. Пре употребе у сланим јелима, кардамом треба пржити. Овај зачин је одличан за маринаде, посебно за пилетину, док ове године можете припремити и хлеб са кардамомом, традиционалном норвешком рецептуром, који ће вам донети посебан празнични укус. Кардамом је такође природни лек за проблеме са мокрењем, а стимулише апетит и смањује температуру.

Звездасти анис

Звездани анис самим изгледом буди празнично расположење. Њиме можете зачинити и разне специјалитете, али га треба користити у малим количинама због јачине ароме. Широм Европе је тренд да се анис користи у божићним посластицама, а својим слатким укусом оплемениће сваку воћну салату, компот, слатки хлеб и божићне колаче и кексе. Осим тога, чај од аниса ће вам помоћи код варења, као и код респираторних проблема. Такође, чај од аниса је одличан за смиривање надутости након обилне гозбе.

Hrana koja pomaže u borbi protiv zimske depresije

Преузмите андроид апликацију.