Mnogi bi rekli sve jedno je, pirinač je pirinač. Da li je to zaista tako?
Ako niste vrhunski kulinar, vrsta pirinča koju koristite za kuvanje određenih jela, možda vam ništa ne znači.
Međutim, ako vam jela od pirinča ne izgledaju onako kako treba, možda je izbor pogrešne riže uzrok tome.
Zapravo basmati pirinač, kao i jasmin jesu sorte koje odlikuje dugo zrno. Ali ukoliko obratite pažnju na nekuvani pirinač, uočićete da je zrno basmati pirinča oštrije i duže, dok jasmin ima blago zaobljene krajeve i pomalo je proziran.
Prilikom kuvanja zrno jasmin pirinča je vlažno i grudvasto, za razliku od basmatija, čije je zrno suvlje. Zrna ostaju odvojena i mnogo suvlja od zrna pirinča jasmina.
Kada se govori o poreklu ovih sorti pirinča, takođe se uočava razlika. Jasmin pirinča dolazi sa Tajlanda, te je karakterističan za tajvansku kuhinju. Kambodža i Vijetnam su takođe zemlje u kojima se gaji ova sorta pirinča.
S druge strane, basmati dolazi iz podnožija Himalaja. To je popularna sorta pirinča koja se koristi u indijskoj kuhinji. Pirinač basmati takođe je popularan u pakistanskom kuvanju.
Ukus pirinča
Jasmin pirinač ima blago cvetnu aromu. Prilikom kuvanja jasmin pirinča osetićete slatkast, orašast ukus sa izbalansiranom cvetnom aromom.
Basmati pirinač karakteriše pun miris, orašast ukus i aroma.
Kako kuvati ove vrste pirinča?
Ako kuvate jasminov pirinač, obavezno ga isperite nekoliko puta, kako ne bi došlo do preteranog lepljenja zrna, obzirom da je ova vrsta podložna formiranju kompaktnije strukture.
Što se tiče basmati pirinča, tehnika kuvanja je sasvim drugačija. Ako planirate da napravite obrok sa ovom vrstom pirinča, moraćete da ga potopite u vodu najmanje pola sata pre nego što ga kuvate, a nakon toga kuvajte u slanoj vodi. Ostatak vode možete iscediti, a zrna će biti suva i rastresita.
Ako morate da birate između jasmin i basmati pirinča, ne zavisno od jela koje pravite, već od same činjenice koji je zdraviji, onda se odlučite za smeđi basmati i smeđi pirinač od jasmina.
Ukusan pilav može se napraviti sa obe sorte pirinča. Kada vam je potrebno kompaktnija, kremasta struktura jela, poput kremastog pudinga ili kao prilog za variva sa puno sosa, tada možete koristiti jasminov pirinač, dok najbolji indijski kari uvek ispadne savršeno sa kuvanim aromatičnim basmati pirinčem.
Ako volite morske plodove, basmati pirinač kuvan sa kokosovim mlekom i škampima biće vam omiljeni. Zapravo, basmati pirinač je toliko svestran da ga možete koristiti u bilo čemu, od indijskog birijana do španske paelje.
Preuzmite android aplikaciju.