Почетна > Бизнис
Бизнис

Банкари укључили аларм због „бума“ тржишта некретнина

У Централној банци (ECB) наводе да су томе допринеле 10-годишње ултраниске каматне стопе и блага регулатива.
Фото: Unsplash/JESHOOTS.COM

Тржиште некретнина је „кључни извор рањивости” за банке у еврозони, јер је раст рада на даљину током пандемије утицао на пад тражње за пословним простором и на превелико задуживање домаћинстава за куповину скупих стамбених јединица, саопштила је данас Европска централна банка (ECB).

Централни банкари су укључили алармна звона због „бума“ тржишта некретнина у еврозони којем су допринеле 10-годишње ултраниске каматне стопе и блага регулатива.

У најновијем упозорењу, супервизори ECB-а наводе да су комерцијалне и стамбене некретнине постале разлог за забринутост и да планирају да ближе размотре изложеност банака тим ризицима, преноси Ројтерс.

– Орган ECB-а за контролу банака идентификовао је изложеност банака према сектору комерцијалних и стамбених некретнина као кључни извор рањивости – наводи ECB у саопштењу.

Додаје да је сектор комерцијалних некретнина (CRE) рањив на утицај пандемије, а да средњорочни ризици корекције цена навише настављају да расту у сектору стамбених некретнина (RRE), уз знаке потенцијалне прецењености цена станова и повећање задуженост становништва.

Изложеност банака ризику од комерцијалних некретнина чини око осам одсто укупних кредита банака и преко 20 одсто њихових корпоративних кредита, саопштила је ECB.


Ruska platforma za plaćanja zabranila kripto transakcije

Преузмите андроид апликацију.