Почетна > Свет
Свет

Аустрија: Корона тестови коштали више од вакцина

Око четири милијарди евра је Аустрија до сада потрошила на корона тестове, што је много више него за вакцине, произилази из одговора на парламентарни упит.
Фото: Pixabay

Само је Министарство здравља до јуна 2022.платило 2,92 милијарди евра за тестове, који су спроводе у апотекама, у центрима за тестирање, кућно тестирање и бечки програм тестирања „Сви гргоћу“.

Наиме, у Аустрији је од почетка пандемије спроводено бесплатно тестирање становништва, које је тек почетком године ограничено на пет тестова месечно.

„Четири милијарди ева је отприлике висина целог буџета за универзитете. Или толико кошта овогодишњи пакет повећања пензија. Те четири милијарди евра за тестове Аустрији нису ништа донели“, поручује странка НЕОС, која је упутила парламентарни упит Министарству.

Аустрија је имала исти ток пандемије као и Швајцарска и Немачка, и чак више ковид умрлих по 1.000 становника него обе суседне земље, додаје Неос.

Због тога, странка сматра, да је тај новац беспотребно потрошен.

Иначе до краја априла је Аустрија за вакцине платила око 475 милиона евра, произилази из ранијег одговора на парламентарни упит Слободарске партије Аустрије (ФПО).

Укупно је Аустрији испоручено око 37,87 милиона доза вакцина, од којих је са 23,51 милиона највише испоручено од компаније Фајзер.

Abazović: Crna Gora nije u potpunosti očišćena od kriminala, ali se menja

Преузмите андроид апликацију.