Почетна > Свет
Свет

Абазовић: Црна Гора није у потпуности очишћена од криминала, али се мења

Премијер црногорске владе у техничком мандату Дритан Абазовић каже да Црна Гора није потпуно очишћена од криминала и корупције, али да је током мандата његове владе доста учињено и да се држава мења.
Фото: WikimeidaCommons/Dritan Abazović

„Није потпуно очишћена од криминала и корупције, али мислим да је ситуација далеко боља него пре две године. Очекујем да ће у наредне две, три године ситуација бити још боља. А уз помоћ која ће доћи у јануару, а можда и у неким наредним месецима, биће много боља ситуација“, рекао је Абазовић у разговору са страним новинарима.

Он је рекако да криминалних кланова као што су которски у Црној гори има више, укупно десет.

„То су високоризичне криминалне групе, међутим, ниједна од ових праћених група није јака, ни бројчано ни логистички као кавачки и шкаљарски клан“, рекао је Абазовић.

Он је навео да је у протекле две године доста урађено против оних група које делују не само у Црној Гори или регионално, већ су део транснационалне криминалне мреже.

„Ка коме ће водити крак ове злочиначке хоботнице, остаје да се види али ови кланови не би могли овако да нарасту да нису имали подршку људи унутар система“, навео је Абазовић.

За његов ГП Ура каже да је постигао све своје политичке циљеве, а примарни је био „да државу више не води мафија“.

„Главни ударац који смо задали мафији био је 30. августа, а сада, на локалним изборима, ДПС и њихови партнери су поражени у већини градова у Црној Гори. Ако сте пратили политичку кампању у нашој земљи, сведочили сте да се главна борба водила између УРА и ДПС-а. Након тога, ДПС је политички поражен, а УРА је тамо где је била пре. Дакле, само у Подгорици смо изгубили део гласова, а у другим градовима смо чак и награђени од грађана. Срећан сам због тога“, навео је Абазовић, пренео је портал РТЦГ.

Он је оптужио „одређене људе“ који су у контакту са кавачким кланом, да су покушали да га криминализују.

„Имали смо једну ситуацију, акцију против шверца цигарета, где је један камион имао “везу“ са мном. То је било потпуно сулудо. Покушали су да кампања буде идентична као у Србији 2003. године када је убијен премијер Србије Зоран Ðинђић. Шта ово значи? Да те криминализујем, “повезујем“ те са неким људима, па ако се мени нешто деси, људи не би рекли “дешава се зато што се он борио против криминала“, већ зато што си био део организованог криминала“, каже Абазовић и додаје:

„Никада не виктимизирам себе и заиста не желим да поредим ову ситуацију са оном када је у Србији убијен Ðинђић, али то јасно препознајем, пошто је постојала медијска кампања која је имала политичку подршку, и пошто су били укључени људи из сектора безбедности који су склоњени са дужности. То је формула која је на Западном Балкану веома слична. Слично као када желите да се некоме нешто догоди или да некоме на крају пошаљете неку поруку. То не значи да ћете бити елиминисани, али то је припрема терена за нешто што ће се догодити. Мислим да смо то на време препознали, нисам одустао и спреман сам да радим оно што сам радио до сада“.

Saudijska Arabija namenila 2,5 milijarde dolara Zelenoj inicijativi

Преузмите андроид апликацију.