Početna > Svet
Svet

Australija ulaže 700 miliona dolara za zaštitu Velikog koralnog grebena

Australija će potrošiti milijardu australijskih dolara (700 miliona američkih dolara) tokom devet godina na poboljšanje kvaliteta vode i drugih aspekata Velikog koralnog grebena, izjavio je danas australijski premijer Skot Morison.
Foto: Pixabay/steinchen

Naučnici su pozdravili najavljeno izdvajanje finansijskih sredstava, ali upozoravaju da se time ne hvata u koštac sa najvećom pretnjom koju nose klimatske promene po greben i da se neće sprečiti izbeljivanje korala izazvano toplijim morima, prenosi BBC.

Premijer Morison tvrdi da će nova investicija biti na sveopštu korist, pošto će finansirati projekte koji smanjuju eroziju i zagađivače koji ulaze u more, kao i druge napore za očuvanje, kao što je borba protiv ilegalnog ribolova i morskih zvezda koje jedu korale.

“Postoji 64.000 radnih mesta koji zavise od tog grebena. Tako da njegovo zdravlje predstavlja ekonomsko zdravlje tog regiona, kao i ekološko zdravlje tog regiona”, poručio je Morison.

Međutim, Australijska fondacija za zaštitu životne sredine poručuje da je poboljšanje kvaliteta vode važno, ali da je bez ozbiljnijih klimatskih akcija greben osuđen na propast.

Veliki koralni greben se proteže na više od 2.300 kilometra uz severoistočnu obalu Australije i jedan je od najraznovrsnijih ekosistema na svetu.

Australija poziva studente da ublaže manjak radne snage

Preuzmite android aplikaciju.