Почетна > Свет
Свет

Аустралија улаже 700 милиона долара за заштиту Великог коралног гребена

Аустралија ће потрошити милијарду аустралијских долара (700 милиона америчких долара) током девет година на побољшање квалитета воде и других аспеката Великог коралног гребена, изјавио је данас аустралијски премијер Скот Морисон.
Фото: Pixabay/steinchen

Научници су поздравили најављено издвајање финансијских средстава, али упозоравају да се тиме не хвата у коштац са највећом претњом коју носе климатске промене по гребен и да се неће спречити избељивање корала изазвано топлијим морима, преноси ББЦ.

Премијер Морисон тврди да ће нова инвестиција бити на свеопшту корист, пошто ће финансирати пројекте који смањују ерозију и загађиваче који улазе у море, као и друге напоре за очување, као што је борба против илегалног риболова и морских звезда које једу корале.

“Постоји 64.000 радних места који зависе од тог гребена. Тако да његово здравље представља економско здравље тог региона, као и еколошко здравље тог региона”, поручио је Морисон.

Међутим, Аустралијска фондација за заштиту животне средине поручује да је побољшање квалитета воде важно, али да је без озбиљнијих климатских акција гребен осуђен на пропаст.

Велики корални гребен се протеже на више од 2.300 километра уз североисточну обалу Аустралије и један је од најразноврснијих екосистема на свету.

Australija poziva studente da ublaže manjak radne snage

Преузмите андроид апликацију.