Početna > Svet
Svet

Analiza: Kineske provincije i Florida klimatski najranjiviji regioni na svetu

U Kini se nalazi 16 od 20 regiona u svetu koji su najosjetljiviji na klimatske promene, a neki od najvažnijih svetskih proizvodnih centara su u opasnosti od porasta nivoa vode i ekstremnih vremenskih uslova, navodi se u najnovijoj analizi organizacije „XDI“.
Foto: WikimediaCommons/Gabriel Vanslette

Kao najugroženiji region van Kine označena je Florida, prenosi „CNN“.

Stručnjaci za klimatske rizike iz „XDI“ procenili su više od 2.600 regiona širom sveta, koristeći klimatske modele zajedno sa vremenskim i ekološkim podacima kako bi se utvrdila ekonomska šteta koju bi porast temperature mogao da izazove do 2050. godine.

Studija je zasnovana na porastu temperature za tri stepena Celzijusa do kraja veka, što je ranije procenila Međuvladina komisija UN za klimatske promene.

Podaci su pokazali da se neke globalne ekonomije suočavaju sa katastrofalnim opasnostima kao što su porast nivoa mora, poplave reka i šumski požari.

U pojedinim kineskim gradovim oboreni su toplotni rekordi, a kao najugroženiji region označena je kineska priobalna provincija Đangsu, koja je u velikoj meri industrijalizovana i čini desetinu kineskog BDP-a.

Za njom slede susedni Šandong i glavna baza za proizvodnju čelika Hebei. Centralna provincija Henan sklona poplavama nalazi se na četvrtom mestu.

Kako je ocenjeno, prebacivanje globalne proizvodnje u Aziju dovelo je do značajnog povećanja investicija u infrastrukturu u već ranjivim regionima širom Kine, čineći je podložnijim uticajima klimatskih promena.

„Ulaganja u infrastrukturu uglavnom su koncentrisana u oblastima koje su tradicionalno bile veoma rizične – rečne delte, obalske zone i relativno ravne oblasti“, navodi se u studiji.

Na 10 mestu nalazi se Florida, dok je Njujork na 46 mestu, a u prvih 50 našlo se i devet teritorija iz Indije.

BiH ove godine lansira svoj prvi satelit?

Preuzmite android aplikaciju.