Почетна > Свет
Свет

Анализа: Кинеске провинције и Флорида климатски најрањивији региони на свету

У Кини се налази 16 од 20 региона у свету који су најосјетљивији на климатске промене, а неки од најважнијих светских производних центара су у опасности од пораста нивоа воде и екстремних временских услова, наводи се у најновијој анализи организације „XDI“.
Фото: WikimediaCommons/Gabriel Vanslette

Као најугроженији регион ван Кине означена је Флорида, преноси „CNN“.

Стручњаци за климатске ризике из „XDI“ проценили су више од 2.600 региона широм света, користећи климатске моделе заједно са временским и еколошким подацима како би се утврдила економска штета коју би пораст температуре могао да изазове до 2050. године.

Студија је заснована на порасту температуре за три степена Целзијуса до краја века, што је раније проценила Међувладина комисија УН за климатске промене.

Подаци су показали да се неке глобалне економије суочавају са катастрофалним опасностима као што су пораст нивоа мора, поплаве река и шумски пожари.

У појединим кинеским градовим оборени су топлотни рекорди, а као најугроженији регион означена је кинеска приобална провинција Ђангсу, која је у великој мери индустријализована и чини десетину кинеског БДП-а.

За њом следе суседни Шандонг и главна база за производњу челика Хебеи. Централна провинција Хенан склона поплавама налази се на четвртом месту.

Како је оцењено, пребацивање глобалне производње у Азију довело је до значајног повећања инвестиција у инфраструктуру у већ рањивим регионима широм Кине, чинећи је подложнијим утицајима климатских промена.

„Улагања у инфраструктуру углавном су концентрисана у областима које су традиционално биле веома ризичне – речне делте, обалске зоне и релативно равне области“, наводи се у студији.

На 10 месту налази се Флорида, док је Њујорк на 46 месту, а у првих 50 нашло се и девет територија из Индије.

BiH ove godine lansira svoj prvi satelit?

Преузмите андроид апликацију.