Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Амортизери возила: Знате ли да с падом њихових перформанси може доћи до пуцања гума?

Омогућавају контролисану и удобну вожњу.
Фото: Unsplash/Dusty Barnes

Амортизери спадају у потрошни материјал, а истрошене компоненте могу да имају штетан учинак на управљање, заустављање и стабилност вашег возила.

Овај систем је неопходан како аутомобил не би поскакивао по неравном путу.

И зато је уграђена опруга која апсорбира учинак неравнина на путу.

Међутим, опруге нису довољне за смиривање возила. Због тога постоји потреба за амортизерима.

Они помажу при ублажавању удара с неравних површина, ограничавајући кретање споне и пригушујући енергију која се налази у опругама. Све то омогућује контролисану и удобну вожњу.

Како у вожњи препознати истрошене амортизере?

Уколико стиснете кочнице и ако дође до препознатљивог спуштања носа возила, имате проблем. То је јасан знак да су наведени делови истрошени, а опасна нуспојава је повећање кочионог пута (чак до 20 посто).

Исто важи и када, након снажног додавање гаса, дође до већег спуштања задњег дела аутомобила.

Фото: Unsplash/MArtin Katler

Истрошени амортизери губе функцију, па долази до поскакивања возила на неравнинама (возилу треба више времена да се смири након преласка неравнине).

Поскакивање возила доводи до оштећења на гумама, односно типичног „наборавања“ материјала. Због тога може да дође и до пуцања гума или њихове неефикасности приликом аквапланинга, односно вожње на мокром коловозу.

Знак истрошености је промена у понашању возила приликом проласка кривина, односно повећано нагињање или чак неконтролисано љуљање.

Један од симптома су и вибрације на управљачу, чак и на равном путу. Звецкање или метализирани ударци такође могу да се чују кад су амортизери истрошени.

За крај, ту је и нестабилност аутомобила при високим брзинама.

Koliko goriva je najbolje sipati u rezervoar: Ovo je granica ispod koje ne bi trebalo da idete ako želite da vam automobil ne strada

Преузмите андроид апликацију.