Почетна > Бизнис
Бизнис

Амерички гигант тужи ЕУ

Америчка мултинационална нафтна и гасна компанија Ексон мобајл поднела је тужбу против ЕУ због пореза на екстрапрофит, пишу британски медији.
Фото: PrtSc/CNBC/YouTube

Европске владе покушавају да заштите компаније и грађане од високих трошкова енергије тражећи истовремено нове изворе прихода за финансирање мера помоћи.

У таквом окружењу председница ЕК Урсула фон дер Лајен у септембру је објавила план, који предвиђа „кризни допринос“ великих произвођача и добављача нафте, гаса и угља у виду пореза на овогодишњи екстрапрофит.

Брисел је предложио да плаћају порез од 33 посто на овогодишњу добит ако је више од 20 посто већа од просека у претходне три године.

Амерички енергетски гигант тврди да је ЕК прекорачила законска овлашћења називајући меру „контрапродуктивном“, преноси портал Индекс.

Порез обесхрабрује улагања и поткопава поверење улагача, стоји у тужби коју је Exxonmobil поднео против ЕУ пред Општим судом у Луксембургу, наводи BBC. На састанку с инвеститорима почетком месеца главни финансијски директор проценио је да би порез ЕУ групу коштао „више од две милијарде долара“.

У октобру је компанија известила о тромесечној добити од готово 20 милијарди долара. Европска комисија саопштила је да „прима на знање“ Ексонов правни захтев и додала да је „на суду да пресуди у том случају“, објавио је Фајненшел тајмс.

Министри ЕУ процењују да би им порез на екстрапрофит могао донети 140 милијарди евра прихода, напомиње BBC.

Kina ponovo kreće s izdavanjem turističkih pasoša

Преузмите андроид апликацију.