Pića koja izazivaju najgore mamurluke.
Iako to možda niste očekivali, odgovor leži u gaziranim alkoholnim pićima.
Nutricionista tvrdi da ugljen-dioksid koji se nalazi u ovim napitcima izaziva bržu apsorpciju alkohola u krvotok.
U stvari, visok nivo alkohola u krvi deluje na mozak tako što stimuliše GABA receptore, što dovodi do mamurluka, mučnine, povraćanja i migrene.
I dok se smatra da su žestoka pića najozloglašenija, studija je pokazala da se trećina ljudi brže opija kada konzumira prošek, šampanjac i druge vrste penušavog vina u poređenju sa drugim alkoholom.
Alkohol se apsorbuje kroz ćelijske membrane koje su povezane sa sistemom za varenje, a zatim preko malih krvnih sudova odlazi direktno u krv.
Što je brža apsorpcija, veća je i količina alkohola u krvi, što utiče i na težinu mamurluka koji se obično javlja sledećeg dana.
Upravo zato što se prošek apsorbuje brže od drugih pića, utiče na mamurluk sledećeg dana kada većina ljudi oseća glavobolju, mučninu, osetljivost na svetlost i ekstremno suva usta.
Međutim, ističemo da na intenzitet pijanstva utiče i količina konzumiranog alkohola.
Da li previše vode može negativno da utiče na zdravlje: Prepoznajte simptome
Preuzmite android aplikaciju.