Пића која изазивају најгоре мамурлуке.
Иако то можда нисте очекивали, одговор лежи у газираним алкохолним пићима.
Нутрициониста тврди да угљен-диоксид који се налази у овим напитцима изазива бржу апсорпцију алкохола у крвоток.
У ствари, висок ниво алкохола у крви делује на мозак тако што стимулише ГАБА рецепторе, што доводи до мамурлука, мучнине, повраћања и мигрене.
И док се сматра да су жестока пића најозлоглашенија, студија је показала да се трећина људи брже опија када конзумира прошек, шампањац и друге врсте пенушавог вина у поређењу са другим алкохолом.
Алкохол се апсорбује кроз ћелијске мембране које су повезане са системом за варење, а затим преко малих крвних судова одлази директно у крв.
Што је бржа апсорпција, већа је и количина алкохола у крви, што утиче и на тежину мамурлука који се обично јавља следећег дана.
Управо зато што се прошек апсорбује брже од других пића, утиче на мамурлук следећег дана када већина људи осећа главобољу, мучнину, осетљивост на светлост и екстремно сува уста.
Међутим, истичемо да на интензитет пијанства утиче и количина конзумираног алкохола.
Da li previše vode može negativno da utiče na zdravlje: Prepoznajte simptome
Преузмите андроид апликацију.