Почетна > Србија
Србија

Аконтацију за реституцију данас добија 3.462 бивших власника

Министарство финансија исплатиће данас аконтацију обештећења у новцу за 3.462 бивших власника, у износу од 4,55 милиона евра ( 4.556.054,48), на основу правоснажних решења о утврђивању износа обештећења, које је претходно донела Агенција за реституцију.
Фото: WikimediaCommons/Kevin Wallis

Аконтација за реституцију ће данас бити исплаћена свима који су доставили потребну документацију, саопштило је министарство.

Износ аконтације је 10 одсто од утврђеног износа обештећења, по свим законским основама бивших власника, а исплата се врши у динарској противвредности, по званичном средњем курсу Народне банке Србије.

Уколико је износ обештећења мањи од 1.000 евра, он ће бити исплаћен у целости, а укупно има 950 таквих решења.

У случају када уместо бившег власника право обештећења остварују законски наследници, износ аконтације дели се на законске наследнике сагласно њиховим утврђеним уделима.

Министарство финансија наглашава да је, без обзира на то да ли се ради о бившим власницима, њиховим законским наследницима или наследницима преминулих прималаца обештећења, ради исплате аконтације, за сваког примаоца аконтације, потребно доставити одређену документацију.

Министарство позива још једном све који спадају у поменуте категорије, а до сада нису доставили потребну документацију, да то учине у најкраћем року, како би им била исплаћена аконтација.

Планирано је да се ове године исплати укупно 5.638.263,63 евра, а данас се исплацује аконтација за оне који су до сада доставили потребну и валидну документацију.

Наредни круг исплате аконтације обвезницима чија решења постану правоснажна до 30. јуна ове године, биће 31. марта следеће године.

Изменама и допунама Закона о изменама и допунама закона о враћању одузете имовине и обештећењу, које су усвојене у децембру 2020. године, прописано је да се обештећење у виду државних обвезница Републике Србије врши емитовањем обвезница, једном годишње за износ обештећења који утврђује Агенција за реституцију, на основу донетих решења о обештећењу која су постала правноснажна до 30. јуна текуће године.

На основу тих решења, исплата се врши 31. марта 2023. године.

Paviljon Srbije posetilo preko milion posetilaca

Преузмите андроид апликацију.