Почетна > Србија
Србија

Павиљон Србије посетило преко милион посетилаца

 После шест месеци највећег догађаја на планети, Светске изложбе у Дубаију, на којој су 192 земље представиле највеће умове и иновације данашњице и који је посетило више од 23 милиона посетилаца из целог света, Експо 2020 Дубаи данас се завршава.
Фото: Pixabay/AhmadArdity

Србија је на свом до сада највећем представљању на некој светској изложби, наступила са темом „Србија ствара идеје – Инспирисани прошлошћу, обликујемо будућност“.

На архитектонски упадљивом и потпуно дигитализованом Павиљону Србије, од чак 2.000 квадрата, Србија је угостила више од миллион и двеста хиљада посетилаца, остварено је више од 10.000 пословних контаката, а представљене су бројне иновације због којих је Србија постала тема великог броја светских и домаћих медија.

“Експо Дубаи је уздигао вредност културе, повезао прошлост и будућност, традицију и технологију, и за нас представља прилику да покажемо те везе из нашег угла, будући да је Србија у свом економском и креативном узлету усмерена напретку, али не заборављајући своје корене и наслеђе.

Фото: Танјуг/Министарство културе/Дарио Константиновић

Учешће на Експоу омогућило нам је, не само да представимо своје потенцијале, развијамо пословне мреже и подижемо имиџ наше земље, већ и да радимо на даљем учвршћивању партнерства између Србије и УАЕ.

Подстичемо развој српских компанија, пружамо значајну подршку развоју иновативне економије и економије знања кроз присуство великог броја висококвалификованих стручњака, пре свега у доменима информационих технологија, медицине, инжењерства, високог образовања, креативних индустрија и срећни смо што је Србија препозната као значајна инвестициона и занимљива туристичка дестинација“, истиче Татјана Матић, генерална комесарка Србије за Еxпо 2020 Дубаи и министарка трговине, туризма и телекомуникација.

Она је најавила и да се држава Србија већ припрема за следећи наступ на Светској изложби која се одржава 2025. године у Осаки у Јапану, али и да је Београд поднео кандидатуру за домаћина специјализованог Експоа 2027. године.

У Дубаију су представљени највећи економски, технолошки, инвестициони, туристички и културни потенцијали Србије, а Србија је освојила свет и светску медијску јавност достигнућима и иновацијама пре свега из сектора креативних индустрија, најмодернијих технологија и врхунске науке, представљајући се први пут на овој манифестацији под модерним брендом националне платформе Србија ствара / Сербиа цреатес.

Најважније представљене иновације свакако су Метахуман – виртулено оживљавање праисторијског човека из Лепенског вира, прво гејминг село у Србији, Стратегија Србије за вештачку интелигенцију, врхунске ВР технологије, „блоцкћаин“ и финтећ технологије, дигитална пољопривреда, али и бројни креативни Ии културни догађаји у духу модерне традиције.

„Оборили смо рекорде досадашњих представљања Србије на светским изложбама и поставили нове стандарде нашег међународног презентовања у свету.

Фото: Танјуг/Министарство културе/Дарио Константиновић

Сваки посетилац нашег Павиљона понео је са собом слику модерне и иновативне Србије, о нама су писали бројни светски медији, креирали смо нови имиџ Србије и оправдали разлоге због којих су нас организатори Еxпо-а видели као лидере у области креативних индустрија и иновација“, истиче Ана Илић, виша саветница председнице Владе Србије за креативне индустрије и туризам, која предводи тим платформе Србија ствара.

Представљање Србије симболички је инспирисано револуционарном неолитском винчанском културом, старом више од 7.000 година.

Цео наступ повезао је заоставштину винчанске културе са дигитално напредном, савременом Србијом и пружио могућност виртуелног путовања како кроз различите реалности, различите временске периоде, тако и кроз различите просторе.

У оквиру пословног програма који реализују Влада Републике Србије, Привредна комора Србије и Развојна агенција Србије, током девет тематских недеља у Дубаију, представило се више од 1200 привредника из наше земље, који су остварили више од 10.000 пословних контаката са потенцијалним партнерима из преко 100 земаља света.

Одржано је пет инвестиционих конференција које су окупиле преко 400 инвеститора из целог света, потписано је више од 40 уговора и предуговора, а више од 20 комапнија из Србије се припрема да отпочне пословање у УАЕ и на Блиском истоку.

Merkle: Nastavljamo investicije i zapošljavanje u Srbiji

Преузмите андроид апликацију.