Doručak treba da bude jednostavan obrok,sa jednostavnim sastojcima i brzom pripremom.
Na taj način ga nećete preskočiti. Ideja koju vam danas donosimo uključuje slatki krompir – namirnicu bogatu vitaminima A i C, B6, magnezijumom i kalijumom, i jaje sa kojim obezbeđujemo proteine u ovom doručku, zatim tahini i zeleno lisnato povrće.
Sve ove namirnice (od kojih većinu inače ne jedete za doručak) obezbediće vam izbalansiran obrok, a možete ga jesti i kao ručak i večeru.
Tost od slatkog krompira
Sastojci:
- 2 veća slatka krompira
- 1 kašika limunovog soka
- 2 kašike tahinija prstohvat soli zelena salata endivije (ili opciono)
- 2 velika jaja
- sveže mleveni biber
Priprema:
Slatki krompir isecite na kriške – otprilike debljine tosta. Stavite ih u toster u paru i zagrejte na najvišoj temperaturi. Kada su gotovi, okrenite i vratite u toster i ponovite postupak. Ponovite postupak još jednom ili dok batat ne porumeni. Takođe možete peći slatki krompir u rerni na približno 180 stepeni oko 15 minuta. U činiji pomešajte limunov sok, tahini, so i dve kašike vode. Dodajte salatu u smešu i promešajte i ostavite sa strane. Na kraju pripremite poširana jaja – prokuvajte vodu u većem loncu. Umutite jaje u maloj činiji i lagano ga dodajte u ključalu vodu koju ste prethodno mešali. Kuvajte jaja oko dva do četiri minuta. Ocedite jaja na papirnim ubrusima. Pečeni batat stavite na tanjir, dodajte salatu i na kraju poširano jaje i sve začinite sveže mlevenim biberom.
Bajat bolji od svežeg, zamrzavan i tostiran može biti i kancerogen
Preuzmite android aplikaciju.