Naučnici ističu da je pasulj najbolja zamena za crveno meso jer je odličan izvor proteina i podstiče brži osećaj sitosti.
U jednom istraživanju je učestvovalo 28 ljudi. Učesnici su bili podeljeni u dve grupe. Jedna grupa je jela crveno meso za ručak, a druga pasulj.
Ručak od crvenog mesa sadržao je 26 grama proteina i 3 grama vlakana, dok je ručak od pasulja sadržao 17 grama proteina i 12 grama vlakana.
Oba ručka su sadržala jednaki udeo kalorija i masti. 3 sata nakon ručka, učesnici su popunili upitnik koji je sadržao pitanja o osećaju sitosti.
Obe grupe su imale isti osećaj sitosti, iz čega se može zaključiti da je pasulj podjednako zasitan kao i crveno meso, a organizmu obezbeđuje i zadovoljavajuću količinu proteina.
Proteini su važni za održavanje zdravlja kostiju i mišića.
Učestvuju u jačanju imunog sistema i pomažu u sprečavanju hroničnog umora.
Prestankom konzumacije crvenog mesa nećete ni na koji način štetiti organizmu ako povećate unos pasulja.
Prethodna istraživanja su pokazala da 3 porcije pasulja nedeljno mogu pomoći u prevenciji hroničnih bolesti, kao što su gojaznost, razne vrste raka, dijabetes i srčana oboljenja.
Međutim, pasulj ne sadrži esencijalne masne kiseline, zbog čega je važno konsultovati se sa lekarom ili nutricionistom pre nego što prestanete da konzumirate crveno meso.
Preuzmite android aplikaciju.