Научници истичу да је пасуљ најбоља замена за црвено месо јер је одличан извор протеина и подстиче бржи осећај ситости.
У једном истраживању је учествовало 28 људи. Учесници су били подељени у две групе. Једна група је јела црвено месо за ручак, а друга пасуљ.
Ручак од црвеног меса садржао је 26 грама протеина и 3 грама влакана, док је ручак од пасуља садржао 17 грама протеина и 12 грама влакана.
Оба ручка су садржала једнаки удео калорија и масти. 3 сата након ручка, учесници су попунили упитник који је садржао питања о осећају ситости.
Обе групе су имале исти осећај ситости, из чега се може закључити да је пасуљ подједнако заситан као и црвено месо, а организму обезбеђује и задовољавајућу количину протеина.
Протеини су важни за одржавање здравља костију и мишића.
Учествују у јачању имуног система и помажу у спречавању хроничног умора.
Престанком конзумације црвеног меса нећете ни на који начин штетити организму ако повећате унос пасуља.
Претходна истраживања су показала да 3 порције пасуља недељно могу помоћи у превенцији хроничних болести, као што су гојазност, разне врсте рака, дијабетес и срчана обољења.
Међутим, пасуљ не садржи есенцијалне масне киселине, због чега је важно консултовати се са лекаром или нутриционистом пре него што престанете да конзумирате црвено месо.
Преузмите андроид апликацију.